[caption id="attachment_4681" align="alignnone" width="1024"] Focaccia med olika fyllningar. Foto: Ingvar Eriksson[/caption] Är du sugen på att baka eller ska du ha fest? Så här i vårens festtider är det perfekt med focaccia med olika fyllningar. Perfekta buffébröd eller om du bara vill ta med till picknick. Du kan göra två stora eller flera mindre. Variera gärna fyllningarna. Små coctailtomater är också gott. Jag har fyllt med gorgonzola, kronärtskockor och oliver till exempel taggiasca- eller kalamataoliver. Jag gillar inte de spanska oliverna som är färgade. De smakar inte gott. Focaccia Fylld focaccia passar att servera i bitar som drinktilltugg eller som tillbehör till sallad eller soppa. 2 stora eller 16 små focaccia 1/2 paket jäst, 25 g 6 dl vatten 2 tsk salt 3 msk olivolja 4 dl durumvetemjöl, 240 g 9–10 dl vetemjöl gärna specialvete, 540–600 g Fyllning 1 burk kronärtskockshjärtan, ca 400 g 2 msk olivolja 1 vitlöksklyfta 1 krm salt 150 g gorgonzola 1 burk små oliver, t ex taggiasca eller små kalamata, 290 g Pensling 3 msk olivolja rosmarin flingsalt Gör så här 1. Finfördela jästen i en bunke. Ljumma vattnet och häll över jästen. Rör tills den löst sig. Tillsätt salt, olivolja och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig men ganska lös deg. Jäs under duk cirka 1 timme. 2. Förbered fyllningen. Häll av vätskan från kronärtskockorna och spola av dem i kallt vatten. Dela dem i mindre bitar och blanda dem med olivolja, pressad vitlök och salt. Kärna ur oliverna om de inte är urkärnade och dela osten i små bitar. 3. Ta upp degen på mjölat bord. Dela den i 2 eller 16 bitar. Platta dem till kakor och lägg på plåt med oljat bakplåtspapper. Låt jäsa 30 minuter under duk. 4. Sätt ugnen på 200°. 5. Gör hål med fingertopparna ganska tätt och fördela fyllningen i dem. Du kan variera och lägga bara oliver på några och kronärtskockor på några om du vill. Låt jäsa ytterligare 10 minuter. 6. Pensla med olivolja, strö på kvistar av rosmarin och lite flingsalt. Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter för de små och cirka 25 minuter för stor focaccia tills de börjar få lite färg. De är godast att servera ljumma men kan också frysas och värmas före serveringen.