[caption id="attachment_8812" align="alignnone" width="1024"] Så enkelt och så gott med fläskpannkaka och rårörda lingon. foto: Per-Erik Berglund Lättlagat och gottFläskpannkaka är så gott och enkelt att laga. Det är gott och enkelt att laga med ett paket bacon. Vill du göra det extra enkelt kan du ta färdigtärnat bacon. I annat fall kan du strimla bacon eller kallrökt eller rimmat sidfläsk som du själv skär i små bitar. Självklart kan du utesluta fläsket och då blir det ju en ugnspannkaka. Ugnspannkaka är också perfekt att ta med på vinter-picknick för den är också god att äta kall eller värma i stekpanna eller folie över elden.Så undviker du klumpar i smetenFör att inte få klumpar i pannkaksmeten så är det bra att blanda allt mjöl med hälften av mjölken först. Vispar samman så att det är klimpfritt och tillsätt sedan resten av mjölken. Äggen vispar jag ner allra sist. Jag kör högsta värme på ugnen och ugnssteker först fläsket innan jag häller på pannkakssmeten.Servera med lingonJag upptäckte att lingonsylten var slut här hemma, men tur nog hade jag lingon i frysen. Jag körde dem i mikrovågsugnen några minuter så att de tinade och sedan rörde jag dem med strösocker. Ja, det är ju hur enkelt som helst. Lingon finns i frysdisken om du inte har egenplockade. Det blir mycket godare och billigare att köpa lingon och röra med socker än att köpa färdig lingonsylt. Rör och mosa lingon med socker. Beräkna ca 1 liter lingon och ca 1 dl strösocker. Fläskpannkaka med baconAnvänd ugnslångpannan men klä den med bakplåtspappaer så slipper du disk. Du kan givetvis avstå fläsket, men öka då saltmängden något.4 portionerTid: 30 minuter140 g–200 g bacon eller rimmat sidfläsk3 dl vetemjöl½ tsk salt6 dl mjölk3 stora äggbakplåtspapperTillbehörrårörda lingonGör så här1. Sätt ugnen på 250°.2. Skär fläsket i små tärningar. Fördela bitarna i en ugnslångpanna 30×40 cm klädd med bakplåtspapper. När ugnen är varm stek mitt i ugnen ca 5 minuter. fläsket försteks i långpannan på högsta värme i 5 minuter innan smeten hälls i. 3. Vispa samman mjöl, salt och hälften av mjölken till en smet. Tillsätt resten av mjölken och vispa till en slät smet. Vispa ner äggen. Häll smeten över det stekta fläsket i ugnslångpannan. Häll smeten över det förstekata fläsket och sedan in i ugnen. Grädda mitt iugnen 20–25 minuter. 4. Grädda mitt i ugnen 20–25 minuter tills pannkakan får fin färg. Skär den i portionsbitar och servera med rårörda lingon.