[caption id="attachment_8812" align="alignnone" width="1024"] Så enkelt och så gott med fläskpannkaka och rårörda lingon.[/caption] Lättlagat och gott Fläskpannkaka är så gott och enkelt att laga. Den här gången hade jag extra gott kallrökt fläsk från Undersåkers chark från Jämtland strax utanför Åre. Per i Viken är en annan charkuterist från nordvästra Skåne som jag också tycker gör jättefina och goda charkvaror. Men du kan även ta färdigtärnat bacon eller rimmat sidfläsk som du själv skär i små bitar. Självklart kan du utesluta fläsket och då blir det ju en ugnspannkaka. Ugnspannkaka är också perfekt att ta med på picknick för den är också god att äta kall. Så undviker du klumpar i smeten För att inte få klumpar i pannkaksmeten så är det bra att blanda allt mjöl med hälften av mjölken först. Vispar samman så att det är klimpfritt och tillsätt sedan resten av mjölken. Äggen vispar jag ner allra sist. Jag kör högsta värme på ugnen och ugnssteker först fläsket innan jag häller på pannkakssmeten. Servera med lingon Jag upptäckte att lingonsylten var slut här hemma, men tur nog hade jag lingon i frysen. Jag körde dem i mikrovågsugnen några minuter så att de tinade och sedan rörde jag dem med strösocker. Ja det är ju hur enkelt som helst. Lingon finns i frysdisken om du inte har egenplockade. Det blir mycket godare och billigare att köpa lingon och röra med socker än att köpa färdig lingonsylt. [caption id="attachment_8814" align="alignnone" width="1024"] Rör och mosa lingon med socker. Beräkna ca 1 liter lingon och 1-1/2 dl strösocker.[/caption] Fläskpannkaka Använd ugnslångpannan men klä den med bakplåtspappaer så slipper du disk. Du kan givetvis avstå fläsket, men öka då saltmängden något. 4 portioner Tid: 30 minuter 200 g kallrökt eller rimmat sidfläsk 3 dl vetemjöl ½ tsk salt 6 dl mjölk 3 stora ägg bakplåtspapper Tillbehör rårörda lingon Gör så här 1. Sätt ugnen på 250°. 2. Skär fläsket i små tärningar. Fördela bitarna i en ugnslångpanna 30×40 cm klädd med bakplåtspapper. När ugnen är varm stek mitt i ugnen ca 5 minuter. [caption id="attachment_8816" align="alignnone" width="1024"] Fläsket försteks i lånpannan i 5 minuter innan smeten hälls på.[/caption] 3. Vispa samman mjöl, salt och hälften av mjölken till en smet. Tillsätt resten av mjölken och vispa till en slät smet. Vispa ner äggen. Häll smeten över det stekta fläsket i ugnslångpannan. [caption id="attachment_8813" align="alignnone" width="768"] Häll smeten över det förstekta fläsket och sedan in i ugnen 20–25 minuter.[/caption] 4. Grädda mitt i ugnen 20–25 minuter tills pannkakan får fin färg. Skär den i portionsbitar och servera med rårörda lingon. Här hittar du en annan lättlagad lunchrätt som passar till rårörda lingon. Mer om Undersåkers charkuterifabrik hittar du här. Mer om Per i Viken hittar du här.