[caption id="attachment_10572" align="alignnone" width="800"] Sötsyrlig rabarber blir spånnande sås till den grillade fisken. Foto: Carin Pålsson[/caption] Oväntad kombo med rabarbersås till fisk Hoppas ni alla hade en fin påsk. Själv njöt av en lugn helg i Stockholm med god mat, släkt och långa promenader. Nu är det redan torsdag och den här korta veckan har gått rekordsnabbt. Det här underbara vädret ger verkligen vårkänslor och jag längtar efter alla vårprimörer. Rabarber är bland det första som tittar upp ur jorden i våra trädgårdar och det finns nu också rabarber att köpa i butik. Jag älskar desserter, kakor och pajer med rabarber. Men har ni testat att ha rabarber i sås till salta tillbehör? Här har jag gjort en sötsyrlig rabarbersås med lite smaka av ingefära som jag serverar till grillad fisk och potatis med brynt smör och spenat. En riktigt god och oväntad kombo. Du kan givetvis steka fisken också och faktum är att såsen och potatisen passar även till kött, kyckling och fläskkött. Grillad fisk med rabarbersås och potatis med brynt smör 6 portioner Tid: 25 minuter 1 kg filé skinnfri eller med fjällat skinn av t ex gös, abborre eller seabream salt och nymald vitpeppar olivolja Rabarbersås 1 gul lök 1 msk olivolja 200 g ansad rabarber finrivet skal och saft av 1 lime 2–3 msk honung 1 liten bit ingefära, skalad ½–1 krm salt Potatis med brynt smör 1 kg färskpotatis 1 knippe gräslök 75 g smör 1 påse babyspenat, 65 g salt och nymald svartpeppar Gör så här 1. Skär bort eventuella ben i fisken och skär den i bitar. Salta. 2. Skrubba potatisen väl och koka den i saltat vatten. 3. Rabarbersås: Hacka löken och fräs den mjuk i olivolja. Skiva rabarbern och låt den fräsa med en stund. Tillsätt limeskal, -saft och honung. Låt koka 5 minuter. Smaka av med finriven ingefära, eventuellt mer honung och salt. Låt svalna. 4. Skär de nykokta potatisarna i bitar, skär gräslöken i bitar och blanda dem med spenaten. Bryn smöret i en kastrull tills det är ljusbrunt och doftar nötigt. Häll det över potatisen. Smaka av med salt och lite nymald svartpeppar. 5. Pensla fiskbitarna med olja. Grilla eller stek dem först någon minut på köttsidan och sedan på skinnsidan. Peppra. 6. Värm potatisen om den kallnat och servera den och rabarbersåsen till fisken.