[caption id="attachment_3088" align="alignnone" width="700"] Fisk i krämig saffranssås med paprika. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Lättlagad fisk med ljuvliga doft och smak av saffran passar perfekt så här års vi många som går och längtar efter julen och har ont om tid till den vanliga matlagningen. Jag brukar passa på nu när det är extrapris i butikerna på just saffran. Jag köper några extra påsar, så att jag alltid har saffran hemma. Saffran är inte bara gott i baket utan en mycket god krydda till fisk, kyckling och även viss kötträtter. Det här är en av mina lättlagade fiskrätter som är en riktig middagsräddare när tiden är knapp. Du kan variera mellan olika sorters fisk och när jag vill ha lite mer festkänsla toppar jag med kräftstjärtar eller räkor. Använder du fryst fisk måste du tillaga den lite längre. Ha en bra måndagkväll. Själv ska jag ut och handla inför morgondagens matfotografering. Det är bråda dagar även på jobbet och mycket som ska hinnas med innan det är dags för julledighet. Hoppas hinna se lite på Nobelfesten på SVT också. Ha en bra måndagskväll. Fisk i saffranssås 4 portioner 1/2–1 paket saffran à 0,5 g 1 1/2 dl vatten 1/2 fiskbuljongtärning 2 dl crème fraiche 1–2 paprikor 1/2 purjolök 600 g fiskfilé i bitar, t ex torsk, sej, kolja eller lax 1 tsk salt en knivsudd cayennepeppar eller chilipeppar Tillbehör Kokt ris Gör så här 1. Finstöt saffranet om det inte är finmalt. Blanda saffran med vatten och buljongtärning i en vid kastrull. Koka upp och vispa sedan ner crème fraiche. Koka upp igen. 2. Strimla paprika och purjolök och låt dem koka i saffranssåsen några minuter. 3. Skär bort eventuella ben i fisken och salta bitarna runt om. Lägg ner dem i såsen och låt sjuda 5–8 minuter under lock tills fisken är färdig. Servera med ris.