Snart dags för nyårsfirande. Foto: TT-bild.Snart dags för nyårsfirande. När jag var barn tyckte jag det var oceaner av tid mellan jul och nyår, men som vuxen känns det som att jag knappt hinner fira jul klart, innan det är dags för nyårsfirande. I år är jag bortbjuden och behöver inte själv planera maten. Men här kommer några tips till nyår om du inte redan planerat. Som vanligt gillar jag när det går att förbereda så det mesta kan förberedas och så bara lite kvar att göra inför serveringen. Här nedan hittar du olika menyer. En läcker liten salt bakelse med räkor, lax och löjrom. Foto: Ulrika Pousette Festlig meny till nyårshelgenRäkbakelse med rökt laxViltfilé med madeirasås, västerbottensknyten och svampKrokantparfait med apelsin och hjortron Flera festliga menyerMen här får tips på en god och festlig meny om du inte redan bestämt vad du ska laga. Själv är jag väldigt förtjust i renfilé, men det går bra med vilken filé som helst, tillbehören passar till det mesta. Till förrätt blir det en liten salt bakelse, brukar alltid bli uppskattad. Dessertfavorit med mandelSom dessert en av mina egna favoriter krokantparfait, som är mycket lätt att göra och den passar inte bara till hjortron och apelsin utan till alla sorters bär som t ex hallon, blåbär eller björnbär.Längst ner hittar ni även länkar till andra festliga menyer som kan passa i helgen.Önskar er alla ett gott nytt 2025!Räkbakelse med rökt laxLika god som elegant är den lyxiga salta bakelsen med lax, räkor och löjrom. Bakelsen kan göras klar i förväg.6 portioner1 kg räkor med skal eller ca 400 g skalade1 dl majonnäs2 tsk dijonsenap½ dl finskuren gräslök½ dl finhackad dill6 tunna skivor danskt rågbröd6 tunna skivor rökt lax, ca 200 gGarneringca 200 g löjromdill och citronGör så här1. Skala räkorna.2. Blanda majonnäs, senap, gräslök och dill. Vänd ner räkorna.3. Stansa ut rundlar, 5–6 cm i diameter, av brödet med en utstickare. Ställ utstickaren på brödrundeln och fyll på med räkröra. Gör likadant med alla brödrundlar.4. Halvera laxskivorna på längden men inte rakt igenom, de ska fortfarande hålla ihop men bli längre så att de räcker runt hela bakelsen. Klä kanten på bakelsen med en laxskiva. Hit kan förberedas.5. Lägg upp bakelserna på assietter. Forma med teskedar små ägg av rommen och lägg dem på bakelserna. Garnera med dill och servera med citron. Filé med festligt potatisknyte, madeirasås och grönsaker. Foto Ulrika PousetteViltfilé med madeirasåsHär kan du välja vilken viltfilé du vill eller oxfilé. En riktig festmeny där det mesta kan förberedas.6 portioner900 g hjort- eller annan viltfilésmör till stekning2 tsk saltnymald svartpepparMadeirasås1 schalottenlök, hackad1 morot, hackad1 msk + 2 msk smör2 dl madeira2 dl rött vin + 2 dl vatten¾ dl koncentrerad oxfond2 tsk majsstärkelseSvampfräsca 300 g färsk svamp eller 2 burkar konserverade kantareller2 msk smörVästerbottensknyten12 ark vårrulledeg, 21x21 cm1 kg mjölig potatis, gärna mandelpotatis2 msk + 1 msk smör4 äggulor1 tsk salt2 krm nymald svartpeppar200 g västerbottensost, finrivenTillbehör300 g sockerärter, lätt kokta50 g späda salladsskottnågra lingonGör så här1. Sätt ugnen på 125°. Putsa köttet och bryn det runtom i smör tills det får fin färg. Salta och peppra under tiden. Lägg över det i en ugnsform eller på plåt. Stick i en termometer i den tjockaste delen.2. Sås: Fräs lök och morot i 1 msk smör. Häll på madeira, vin, vatten och oxfond och koka tills cirka 4 dl återstår. Sila såsen. Rör ut majsstärkelse i lite vatten, vispa ner i såsen och koka upp. Hit kan förberedas. Värm inför serveringen och vispa i 2 msk kallt smör. Smaka av.4. Svamp: Fräs svampen i smör tills vätskan kokat bort. Salta och peppra. Hit kan förberedas. Värm vid servering.5. Stek köttet mitt i ugnen tills inner- temperaturen är 56–58°. Ta ut och låt vila under folie. Tiden beror på vilken temperatur köttet har när det sätts in i ugnen och även vilken typ och sorts filé du använder. Höj ugnstemperaturen till 225° till potatisknytena om du inte har två ugnar.Västerbottensknyten1. Tina vårrullearken i förpackningen. Koka potatisen och sätt ugnen på 225°.2. Mos: Häll av vattnet från potatisen och pressa eller stöt sönder den. Tillsätt 2 msk smör, äggulor, salt, peppar och den rivna osten.3. Fördela moset mitt på degarken. Forma till knyten genom att vrida till lite. Pensla med 1 msk smält smör. Hit kan förberedas.4. Gratinera knytena 10–15 minuter tills degen fått fin färg. Den längre tiden behövs om moset är kallt. Krokantparfait med apelsin och hjortron. Foto: Urlika PousetteKrokantparfait med apelsin och hjortronI stället för apelsin och hjortron är det gott med andra bär, till exempel hallon, blåbär eller björnbär.6 portioner1½ dl strösocker100 g sötmandel3 dl vispgrädde3 apelsiner300 g frysta hjortronev lite strösockerGör så här1. Smält sockret i en stekpanna på medelstark värme tills det blir ljusbrunt. Skaka pannan då och då men rör inte. Hacka under tiden mandeln ganska grovt.2. Rör ner mandeln i det smälta sockret som ska vara ljust brunt i färgen. Rör så att det blandas och häll sedan upp massan på plåt med bakplåtspapper. Låt svalna till en krokant.3. Kör krokanten kort i matberedare eller stöt den i mortel. Den ska bli hackad men inte alltför pulveriserad.4. Vispa grädden löst. Blanda ner krokanten. Häll smeten i en stor form eller portionsformar. Låt stå i frysen minst 3 timmar. Ta fram parfaiten en stund före servering.5. Skär bort skalet från apelsinerna och skär ut hinnfria klyftor. Blanda dem med hjortronen och blanda även ner saften från apelsinerna. Söta eventuellt mycket lätt. Festlig torsk med champagnesås, löjrom och västerbottensfras. Foto: Christina UhlinFestlig meny med torskrygg och champagnesås hittar du här. Pilgrimsmusslor med parmaskinka är en festlig och god förrätt. Foto: Ulrika PousettHär hittar du ytterligare en festlig meny med pilgrimsmusslor till förrätt där du kan förbereda det mesta. Hjortfilé med goda tillbehör.Här hittar du ytterligare en läcker rätt med filé och 2 x selleri. Västerbottenslax med romsås och linser. Foto: Christina UhlinHär hittar du recept på en läcker laxmeny som passar till nyår.Här hittar du recept på ankbröstfilé som passar till nyår.