Örtsill och smårätter med ägg, lax och löjrom god start på påskmiddagen eller som inslag på en påskbuffé. Foto: Ulrika Pousette Nu närmar sig påsken och jag hoppas att ni precis som jag älskar påskmat. Här bjuder jag på en av mina favoritmenyer till påsk. Ni som känner mig vet att jag gillar när det mesta kan vara förberett. Det här är en festlig meny där du kan förberda det mesta i god tid. Förhoppningsvis kan vi njuta av att vara utomhus mycket i påsk. Själv hoppas jag på skidåkning uppe i Åre men vi får se om det finns någon snö kvar. Förberedd påskmiddagJag inleder middagen med småplock med ägg, sill och lax, som du antingen kan servera på tallrik eller låta gästerna själva ta för sig. Sedan blir det rosastekt lamm antingen filé, entrecôte eller rostbiff med goda tillbehör av frasiga knyten fyllda med gott mos av potatis, basilikasås och rostad linssallad och som dessert en riktigt läcker marängbakelse, där du kan variera med vilka bär du vill eller frukter som mango och passionsfrukt.Längre ner hittar du länk till en annan påskmeny med sill, ägg, lax och kyckling och en god påskig glasstårta. Festlig påskmiddag*Ört- och limesill*Laxtartar på rågbröd*Äggrullar*Ägghalvor*Knäckebröd*Lammfilé med potatisknyten, basilikasås och rostad linssallad* *Marängnästen med citronkräm Alltid lika trevligt att starta påskmiddagen med små godsaker som här med ört- och limesill, äggrullar med lax och laxtartarer med löjrom och så ägghalvor förstås. Foto: Ulrika Pousette.Ört- och limesill6-8 portioner1 ask 5-minuterssill, 420 gca 1 dl grovhackad persiljaca 1 dl grovhackad dill1/2 dl majonnäsfinrivet skal av 1 ekologisknlime1/2 liten pressad vitlöksklyfta2 dl crème fraiche2 krm salt1 krm nymald pepparGör så här1. Häll av spadet och låt sillen rinna av. Kör persilja, dill och majonnäs med mixerstav.2. Blanda med resten av ingredienserna och lägg ned den väl avrunna sillen och låt stå i kylen några timmar. Hit kan förberedas.Äggrullar med laxDet går mycket bra att göra rullen helt klar dagen före och bara skiva den inför serveringen.8 skivor2 ägg4 msk vatten1 krm saltnymald svartpeppar1 msk olivolja100 g kallrökt lax, i skivor2 msk philadelphiaost1/2 tsk wasabipasta eller riven pepparrot1 msk finhackad dillGör så här1. Vispa samman ägg, vatten, salt och peppar. Hetta upp en stor stekpanna med olivolja, ca 28 cm och helst med släpp-lätt-beläggning. Stek omeletten tills ovansidan stelnar på medelstark till svag värme.2. Vänd upp den på ett bakplåtspapper och låt kallna.3. Lägg laxskivorna på omeletten. Blanda ost, wasabi och dill och bred över laxen. Rulla ihop till en rulle. Hit kan förberedas. Skiva rullen.LaxtartarLaxtartaren är god på grovt bröd t ex danskt rågbröd eller pumpernickel.8 små rundlar1 bit gravad lax utan skinn, 200 g1 msk kapris2 tsk dijonsenap1 tsk svensk söt senap2 msk finhackad dillvitpepparGarneringturkisk yoghurt eller gräddfil50 g löjrom eller annan romtunt skivat danskt rågbrödGör så här1. Hacka lax och kapris riktigt fint.2. Blanda hacket med senap och dill. Vrid över lite vitpeppar.3. Låt stå i kylen minst 1/2 timme. Lägg och forma dem på bröd. Hit kan förberedas och förvaras i kyl. Toppa med yoghurt och rom precis före servering. Lammfilé med potatisknyten, basilikasås och rostad linssallad. Foto: Ulrika PousetteLammfilé6 portioner900 g filé, entrecôte eller rostbiff av lamm1 1/2 tsk salt1 vitlöksklyfta1/2 tsk nymald svartpepparGör så här1. Sätt ugnen på 150º. Putsa filéerna och bryn dem runt om i smör. Salta och peppra under tiden. Halvera vitlöksklyftan och gnid in filéerna. Lägg över dem i en ugnsform eller på plåt. Hit kan förberedas. Små innerfiléer går snabbt att bara steka i pannan.2. Stek köttet mitt i ugnen tills innertemperaturen är 58º. Det tar 15–25 minuter beroende på tjocklek och tar längre tid om köttet kallnat efter bryningen. Ta ut och låt det vila under folie. Sätt upp ugnstemperaturen till 225º för knytena.PotatisknytenVårrulledeg hittar du lättast i butiker som säljer asiatisk mat. Men det går även att använda dubbla filodegsark.6 portioner12 stora ark vårrulledeg (ca 20x20 cm)1 1/4 kg mjölig potatis2+1 msk smör4 äggulor1 tsk salt1 krm nymald vitpeppar200 g fransk getostGör så här1. Tina vårrulledegen i förpackningen. Skala och koka potatisen.2. Sätt ugnen på 225º .3. Mos: Häll av vattnet och pressa eller stöt sönder potatisen med elvisp eller potatisstöt. Tillsätt 2 msk smör äggulor, salt, och peppar. Skär bort kanterna på osten och tärna den. Blanda ner i moset.4. Lossa arken ett och ett och lägg en fuktad handduk över så att de inte torkar. Fördela moset på degarken forma knyten och pensla med 1 msk smält smör. Hit kan förberedas, förvara i kyl.5. Gratinera knytena 10–15 minuter tills degen fått fin färg. Den längre tiden om moset är kallt.Basilikasås6 portioner2 dl creme fraiche2 dl vatten1 hönsbuljongtärning1/2 liten pressad vitlöksklyfta1 kruka basilikaGör så härKoka creme fraiche, vatten, buljongtärning och vitlök. Koka kraftigt 5–10 minuter. Mixa ner basilikabladen med mixerstav. Smaka av. Hit kan förberedas. Värm såsen inför serveringen.Rostad linssallad6 portioner2 dl puylinser (små gröna linser)1 hönsbuljongtärning5 dl vatten1 paprika1 msk olivolja5 salladslökar1 tsk timjanev saltGör så här1. Koka linserna mjuka i hönsbuljong ca 20 minuter.2. Sila av vattnet. Finhacka paprikan och skiva salladslöken.3. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Rosta paprika i het värme några minuter. Tillsätt linserna, salladslöken och timjan och fortsätt rosta några minuter. Smaka av om det behövs salt. Hit kan förberedas.Läcker frasig maräng med sötsyrlig kräm och bär blir till en läcker påskdessert. Marängnästen med citronkräm, grädde och jordgubbar. Foto: Ulrika PousetteMarängnästen med citronkrämAllt kan förberedas men marängen och krämen bör inte läggas ihop förrän strax före serveringen.6–8 portioner4 äggvitor2 dl strösockerCitronkräm4 äggulor1 dl strösockerfinrivet skal av 1 citron3 msk pressad citronTillbehör3 dl vispgrädde250 g jordgubbar, hallon eller blåbärGör så här1. Sätt ugnen på 100º.2. Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till en fast maräng. Spritsa ut rundlar med ett extra varv vid kanten. Det går också att klicka ut marängen och göra en fördjupning i mitten. Blir det över spritsa ut till maränger.3. Grädda ca 2 timmar tills de känns lätta och släpper papperet. Får de färg sänk temperaturen till 80º.4. Citronkräm: Sjud alla ingredienser till en tjock kräm under vispning. Passa noga så att det inte blir för varmt. Kyl i vattenbad under lock. Förvara i tättslutande burk med lock i kyl om du vill förbereda. Hit kan förberedas.5. Vid servering: Lägg på kräm, vispad grädde och bären. Sikta eventuellt över florsocker.Här hittar du en påskbuffé med sill, ägg lax och kyckling.