[caption id="attachment_4412" align="alignnone" width="1024"] Örtsill och smårätter med ägg, lax och löjrom god start på påskmiddagen eller som inslag på en påskbuffé. Foto: Ulrika Pousette.[/caption] Påsken närmar sig och jag hoppas att ni precis som jag älskar påskmat. Här bjuder jag på en av mina favoritmenyer till påsk. Ni som känner mig vet att jag gillar när det mesta kan vara förberett. Det här är en festlig meny där du kan förberda det mesta i god tid. Förhoppningsvis kan vi njuta av att vara utomhus mycket i påsk. Själv hoppas jag på skidåkning uppe i norr men vi får se. Vis av erfarenhet vet jag att påskvädret kan vara lurigt och inte minst att det skiljer sig mellan södra och norr Sverige. Jag inleder med småplock med ägg, sill och lax, som du antingen kan servera på tallrik eller låta gästerna själva ta för sig. Sedan blir det rosastekt lamm antingen filé, entrecôte eller rostbiff med goda tillbehör av frasiga knyten fyllda med gott mos av potatis, basilikasås och rostad linssallad och som dessert en riktigt läcker marängbakelse, där du kan variera med vilka bär du vill eller frukter som mango och passionsfrukt. Längre ner hittar du länk till en annan påskmeny med sill, ägg, lax och kyckling och en god påskig glasstårta. Festlig påskmiddag Ört- och limesill Laxtartar på rågbröd Äggrullar Ägghalvor Knäckebröd * Lammfilé med potatisknyten, basilikasås och rostad linssallad * Marängnästen med citronkräm [caption id="attachment_4415" align="alignnone" width="1024"] Alltid lika trevligt att starta påskmiddagen med små godsaker som här med ört- och limesill, äggrullar med lax och laxtartarer med löjrom och så ägghalvor förstås. Foto: Ulrika Pousette.[/caption] Ört- och limesill 6-8 portioner 1 ask 5-minuterssill, 420 g ca 1 dl grovhackad persilja ca 1 dl grovhackad dill 1/2 dl majonnäs finrivet skal av 1 ekologisknlime 1/2 liten pressad vitlöksklyfta 2 dl crème fraiche 2 krm salt 1 krm nymald peppar Gör så här 1. Häll av spadet och låt sillen rinna av. Kör persilja, dill och majonnäs med mixerstav. 2. Blanda med resten av ingredienserna och lägg ned den väl avrunna sillen och låt stå i kylen några timmar. Hit kan förberedas. Äggrullar med lax Det går mycket bra att göra rullen helt klar dagen före och bara skiva den inför serveringen. 8 skivor 2 ägg 4 msk vatten 1 krm salt nymald svartpeppar 1 msk olivolja 100 g kallrökt lax, i skivor 2 msk philadelphiaost 1/2 tsk wasabipasta eller riven pepparrot 1 msk finhackad dill Gör så här 1. Vispa samman ägg, vatten, salt och peppar. Hetta upp en stor stekpanna med olivolja, ca 28 cm och helst med släpp-lätt-beläggning. Stek omeletten tills ovansidan stelnar på medelstark till svag värme. 2. Vänd upp den på ett bakplåtspapper och låt kallna. 3. Lägg laxskivorna på omeletten. Blanda ost, wasabi och dill och bred över laxen. Rulla ihop till en rulle. Hit kan förberedas. Skiva rullen. Laxtartar Laxtartaren är god på grovt bröd t ex danskt rågbröd eller pumpernickel. 8 små rundlar 1 bit gravad lax utan skinn, 200 g 1 msk kapris 2 tsk dijonsenap 1 tsk svensk söt senap 2 msk finhackad dill vitpeppar Garnering turkisk yoghurt eller gräddfil 50 g löjrom eller annan rom tunt skivat danskt rågbröd Gör så här 1. Hacka lax och kapris riktigt fint. 2. Blanda hacket med senap och dill. Vrid över lite vitpeppar. 3. Låt stå i kylen minst 1/2 timme. Lägg och forma dem på bröd. Hit kan förberedas och förvaras i kyl. Toppa med yoghurt och rom precis före servering. [caption id="attachment_4425" align="alignnone" width="769"] Lammfilé med potatisknyten, basilikasås och rostad linssallad. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Lammfilé 6 portioner 900 g filé, entrecôte eller rostbiff av lamm 1 1/2 tsk salt 1 vitlöksklyfta 1/2 tsk nymald svartpeppar Gör så här 1. Sätt ugnen på 150º. Putsa filéerna och bryn dem runt om i smör. Salta och peppra under tiden. Halvera vitlöksklyftan och gnid in filéerna. Lägg över dem i en ugnsform eller på plåt. Hit kan förberedas. Små innerfiléer går snabbt att bara steka i pannan. 2. Stek köttet mitt i ugnen tills innertemperaturen är 58º. Det tar 15–25 minuter beroende på tjocklek och tar längre tid om köttet kallnat efter bryningen. Ta ut och låt det vila under folie. Sätt upp ugnstemperaturen till 225º för knytena. Potatisknyten Vårrulledeg hittar du lättast i butiker som säljer asiatisk mat. Men det går även att använda dubbla filodegsark. 6 portioner 12 stora ark vårrulledeg (ca 20x20 cm) 1 1/4 kilo mjölig potatis 2+1 msk smör 4 äggulor 1 tsk salt 1 krm nymald vitpeppar 200 g fransk getost Gör så här 1. Tina vårrulledegen i förpackningen. Skala och koka potatisen. 2. Sätt ugnen på 225º . 3. Mos: Häll av vattnet och pressa eller stöt sönder potatisen med elvisp eller potatisstöt. Tillsätt 2 msk smör äggulor, salt, och peppar. Skär bort kanterna på osten och tärna den. Blanda ner i moset. 4. Lossa arken ett och ett och lägg en fuktad handduk över så att de inte torkar. Fördela moset på degarken forma knyten och pensla med 1 msk smält smör. Hit kan förberedas, förvara i kyl. 5. Gratinera knytena 10–15 minuter tills degen fått fin färg. Den längre tiden om moset är kallt. Basilikasås 6 portioner 2 dl creme fraiche 2 dl vatten 1 hönsbuljongtärning 1/2 liten pressad vitlöksklyfta 1 kruka basilika Gör så här Koka creme fraiche, vatten, buljongtärning och vitlök. Koka kraftigt 5–10 minuter. Mixa ner basilikabladen med mixerstav. Smaka av. Hit kan förberedas. Värm såsen inför serveringen. Rostad linssallad 6 portioner 2 dl puylinser (små gröna linser) 1 hönsbuljongtärning 5 dl vatten 1 paprika 1 msk olivolja 5 salladslökar 1 tsk timjan ev salt Gör så här 1. Koka linserna mjuka i hönsbuljong ca 20 minuter. 2. Sila av vattnet. Finhacka paprikan och skiva salladslöken. 3. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Rosta paprika i het värme några minuter. Tillsätt linserna, salladslöken och timjan och fortsätt rosta några minuter. Smaka av om det behövs salt. Hit kan förberedas. Läcker frasig maräng med sötsyrlig kräm och bär blir till en läcker påskdessert. [caption id="attachment_4414" align="alignnone" width="1024"] Marängnästen med citronkräm, grädde och jordgubbar. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Marängnästen med citronkräm Allt kan förberedas men marängen och krämen bör inte läggas ihop förrän strax före serveringen. 6–8 portioner 4 äggvitor 2 dl strösocker Citronkräm 4 äggulor 1 dl strösocker finrivet skal av 1 citron 3 msk pressad citron Tillbehör 3 dl vispgrädde 250 g jordgubbar, hallon eller blåbär Gör så här 1. Sätt ugnen på 100º. 2. Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till en fast maräng. Spritsa ut rundlar med ett extra varv vid kanten. Det går också att klicka ut marängen och göra en fördjupning i mitten. Blir det över spritsa ut till maränger. 3. Grädda ca 2 timmar tills de känns lätta och släpper papperet. Får de färg sänk temperaturen till 80º. 4. Citronkräm: Sjud alla ingredienser till en tjock kräm under vispning. Passa noga så att det inte blir för varmt. Kyl i vattenbad under lock. Förvara i tättslutande burk med lock i kyl om du vill förbereda. Hit kan förberedas. 5. Vid servering: Lägg på kräm, vispad grädde och bären. Sikta eventuellt över florsocker. Här hittar du en påskbuffé med sill, ägg lax och kyckling.