[caption id="attachment_4570" align="alignnone" width="1024"] Drömgod rabarberpaj med mör botten och knaprigt kardemummasmul på toppen. Foto: Pepe Nilsson[/caption] Njut av årets första rabarberpaj Jag älskar rabarberpaj och det är ändå något visst när man äter årets första. Här kommer recept på en drömgod rabarberpaj, i botten en spröd mördeg och sedan rabarber som toppas med ett knaprigt täcke med ljuvlig smak av kardemumma. Just kardemumma är en underbar smakkombo till rabarber, tycker jag. Nu gillar jag kardemumma väldigt mycket. Men det viktiga är att ni stöter eller mal kardemumman själv, eftersom den innehåller många flyktiga aromer. När man köper färdigmald kardemumma tycker jag att den har förlorat mycket av sina goda aromer. Anledningen till att jag sockrar rabarbern två gånger är för att den inte ska göra pajbottnen blöt. Det är gott att servera pajen ljummen till en klick vaniljglass, lättvispad grädde eller vaniljsås. Önskar er alla en riktigt härlig helg! Rabarberpaj med kardemummasmul 1 paj, ca 10 bitar Mördeg 3 dl vetemjöl, 180 g 2 msk strösocker 1 tsk vaniljsocker 125 g kallt smör 1 äggula Fyllning 500 g ansad rabarber 1/2+1 dl strösocker 2 msk majsstärkelse Kardemummasmul 2 tsk hel kardemumma 50 g smör 1 dl vetemjöl 4 msk strösocker Tillbehör vaniljglass eller lättvispad gräddeGör så här 1. Mördeg: Blanda vetemjöl, socker och vaniljsocker i en matberedare eller en skål. Tillsätt smöret i bitar och kör eller finfördela alltsammans med fingertopparna. Tillsätt äggula och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant 24–26 cm i diameter. Ställ formen kallt minst 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200°. 2. Fyllning: Skiva rabarbern tunt och blanda den med 1/2 dl socker. Låt stå medan degen kyls. 3. Kardemummasmul: Finstöt kardemumman i en mortel eller mal kardemumman i en kryddkvarn. Smält smöret och blanda ner vetemjöl, socker och kardemumma. 4. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10–12 minuter. Häll av vätskan från rabarbern. Blanda på nytt rabarbern med 1 dl socker och majsstärkelse. Fördela rabarbern i det förgräddade pajskalet. 5. Finfördela smulet över rabarbern. Grädda 15–20 minuter i nedre delen av ugnen. Servera gärna pajen ljummen med en klick vaniljglass, vispgrädde eller vaniljsås.