[caption id="attachment_10566" align="alignnone" width="1024"] Crème brûlée med len äggkräm med äkta vanilj och tunt karamelliserat täcke av socker. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Det här är den ultimata desserten som de allra flesta gillar. Den är lätt att göra bara du har en gasolbrännare. Det är bra att ha dessert som går att förbereda i god tid, tycker jag. Jag gör klar äggkrämen kvällen före och förvarar formarna i en burk med tättslutande lock. Krämen ska vara kall och inte hinna värmas upp vid karamelliseringen. Det är gott med något fräscht och fruktig till. Men det kan räcka med några hallon, jordgubbar eller andra bär. Testa mitt recept det är väl utprovat och jag tycker att den inte är så fet som den ibland kan vara. Jag blandar mjölk och grädde. Tips Skaffa en kraftfull brännare. Jag har en som sitter direkt på gasoltuben, det är mycket praktiskt och det går snabbt att karamellisera sockret. Jag har köpt den på Biltema och den var inte speciellt dyr. Crème Brûlée Det här receptet har jag provat ut och tycker att det är det bästa. Det är inte alltför fett för jag gör krämen med både mjölk och grädde och den är precis lagom till 6 portioner. Passa noga så att du inte tillagar för länge. Har du vida formar kan det gå lite fortare i ugnen. 6 portioner 1 vaniljstång 2 dl mjölk 6 äggulor 1 dl + 3 msk strösocker 3 dl vispgrädde Gör så här 1. Sätt ugnen på 125°. 2. Halvera vaniljstången och skrapa ur fröna i en kastrull. Lägg i även stången och häll på mjölken. Sjud upp. Ta kastrullen från värmen och låt stå minst 10 minuter. 3. Vispa snabbt ihop äggulor, 1 dl strösocker och grädde med handvisp. De ska bara blandas – vispa inte för länge. Häll blandningen i mjölken och låt gärna stå ytterligare en stund och rör om så att allt socker smälter. 4. Sila blandningen. Häll i smeten i formarna. Grädda på gallret mitt i ugnen tills äggkrämen stannat, det tar cirka 40 minuter, beroende på hur vida formarna är. Ta upp formarna och låt dem svalna. Ställ sedan i kylskåp väl övertäckta eller i en burk med tättslutande lock. 5. Vid servering: Strö 1/2 msk socker över varje form och bränn av ytan med en liten gasolbrännare strax före serveringen. Tips! Det går bra att frysa in äggvitorna. De håller sig minst ett halvår i frysen. Här hittar du recept på rombrûléen som smakar helt annorlunda men gjort succé bland provsmakarna. Här kan du se programmet när jag gör och karamelliserar rombrûléen.