[caption id="attachment_10453" align="alignnone" width="956"] Jag äter churros på spanskt vis doppad i söt choklad på churreria i Alicante. Foto: Jörgen Laurvig.[/caption] Jag var i Spanien förra veckan och hade fina dagar med mycket god mat och dryck. Sista dagen var jag i Alicante. Har du varit i Spanien har du kanske testat churros. Churros är spanskt friterat bakverk som man brukar kunna äta på barer tillsammans med kaffe eller choklad. Numera finns det också speciella churrerior som är specialiserade på churros. Jag besökte en av alla de som finns i Alicante. Den låg precis mittemot den stora fina saluhallen. Den här gången testade jag att äta churrosen med söt choklad som många spanjorer gör. Gott men riktig sockerbomb, man doppar vanligtvis churros i chokladen. Koppen som jag fick hade räckt till en hel familj. Men churros är också goda till kaffe och då gärna beströdda med socker. [caption id="attachment_10454" align="alignnone" width="1024"] Churros på churreria i Alicante.[/caption] [caption id="attachment_10452" align="alignnone" width="1024"] Churros doppad i söt choklad. Foto: Jörgen Laurvig.[/caption] Spanska churros - hemmagjorda med bara 3 ingredienser Väl hemma i Sverige letade jag rätt på mitt gamla churrosrecept som jag gjort för mycket, mycket länge sedan. Det är enklare än du tror att göra churros hemma. Det är lite som att göra petits choux-deg men denna innehåller bara vatten, salt och vetemjöl och inget fett och inga ägg, utan sedan friterar man dem i kokosfett eller olja tills de får fin guldig färg. Det viktiga är att du har en stadig spritspåse. Jag gjorde den smala varianten. Det bästa är om du har en termometer och friterar vid 180°. Degen spritsas direkt i den heta oljan. Antigen kan du klippa eller skära av degen till lagom stora bitar. Jag gjorde mina 10-15 cm långa och friterade i neutral rapsolja. Var försiktig när du har den heta oljan så att det inte skvätter. Churros ca 20 stycken 5 dl vatten, 500 g 1 tsk salt 5 dl vetemjöl, 300 g ca 1 liter olja eller kokosfett till fritering strösocker Gör så här 1. Koka upp vatten och salt i en tjockbottnad kastrull 2–3 liters kastrull. Ta kastrullen från värmen och häll i allt mjöl på en gång. Arbeta degen kraftigt med träsked tills blandningen bildar en klump och släpper från kastrullens kanter. Låt degklumpen svalna till rumstemperatur. [caption id="attachment_10449" align="alignnone" width="1024"] Arbeta degen kraftigt tills en degklump. Låt den sedan vila tills den är rumstempererad.[/caption] 2. Ta upp degen med inoljade händer, så kladdar det inte, och lägg degen i en kraftig spritspåse med tyll (12). [caption id="attachment_10458" align="alignnone" width="1024"] Den här tyllen använde jag till mina churros.[/caption] 3. Hetta upp fettet i en tjockbottnad kastrull till 180°, använd termometer. 4. Spritsa degen direkt i den varma oljan. Skär av eller klipp av remsorna när de är 10-15 cm långa. Spritsa några i taget och låt dem friteras 5–8 minuter tills de fått fin guldig färg runt om . Vänd dem då och då. [caption id="attachment_10450" align="alignnone" width="1024"] Fritera vid 180° några i taget tills de får fin färg.[/caption] 5. Ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper medan du friterar resten. Strö över socker och servera dem nyfriterade. Överblivna kan du sedan värma och strö på socker. [caption id="attachment_10451" align="alignnone" width="1024"] Hemmagjorda churros. Strö på sockret medan de fortfarande är varma och servera.[/caption]