[caption id="attachment_8299" align="alignnone" width="1024"] Choucroute garni, en typisk surkålsätt från Alsace. Foto: Carin Pålsson[/caption] Efter härligt påsklov med mycket snö och skidåkning är jag hemma i Stockholm. I går blev jag så sugen på surkål och korv som jag vanligtvis brukar äta flera gånger på skidsemestern, men år blev det ingen surkål. Men det är ju så enkelt att laga själv om du köper färdig surkål. Choucroute garni heter den här rätten som kommer från Alsace. Det är en gryta som förutom surkål innehåller korvar och fläsk. Du kan ta olika favoritkorvar, kallrökt eller varmrökt fläsk eller kassler. Det här är en lättlagad variant som nästan sköter sig helt själv. Surkålen kan du köpa färdig i de flesta butiker antingen i en glasburk eller konservburk i metall. Jag kryddar med både enbär och kummin och så äpple som ger god sötma och syrlighet till rätten. Det blir så gott tycker jag. Servera choucroute garni med senap och gärna dijonsenap och den som vill kan även servera kokt potatis och cornichons till grytan. Själv brukar jag nöja mig med dijonsenap. Öl eller vitt vin passar att dricka till. Blir det gryta över går det bra att kyla och spara några dagar i kylen och sedan värma. Du kan även frysa in om det skulle behövas. Önskar er alla en fin vecka! Choucroute garni I Choucroute garni ingår förutom surkål oftast både rökt och rimmat sidfläsk eller bogfläsk samt kryddiga korvar. Fläsket kan också bytas ut mot kassler. Här är en förenklad variant, som går fortare att göra och som blir mindre fet. 6 portioner 1 stor burk surkål, 800–900 g 1 stor gul lök 1 msk smör 2 äpplen 2 tsk kummin 5 hela enbär 2 dl torrt vitt vin, gärna riesling eller pinot gris från Alsace 1/2–1 dl vatten 600 g kryddiga korvar, t ex bratwurst, kabanoss 300 g skivat sid- eller bogfläsk, gärna både kallrökt eller kassler nymald svartpeppar och ev salt Tillbehör ev kokt potatis eller potatismos dijonsenap Gör så här 1. Skölj surkålen i ett durkslag och låt den rinna av. Hacka lök. Fräs den mjuk i lite smör. Kärna ur, halvera och klyfta äpplena tunt. 2. Varva kål, lök, äpple, kummin och enbär i en stor traktörpanna eller gryta. Häll i vin och vatten. Sjud under lock ca 10 minuter. Rör då och då. 3. Dela korvarna. Lägg i dem och fläsket. Sjud ytterligare ca 15 minuter under lock. Smaka av med nymald svartpeppar och eventuellt salt. [caption id="attachment_8301" align="alignnone" width="1024"] Surkål med olika korvar, kassler eller fläsk är enkelt att laga och så gott. Foto: Carin Pålsson[/caption]