[caption id="attachment_9891" align="alignnone" width="984"] Chokladtryffeltårta med karamellkräm. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Lyxig jultårta med chokladtryffel och karamellkräm En lyxig chokladtryffeltårta som inte alls är svår att göra. Under chokladtryffeln döljer sig en karamellkräm med lätt sälta. Först gör jag en pajbotten och i den har jag även lite rågmjöl, jag tycker det blir fin konsistens. Pajbottnen är fyll med färdig karamelliserad mjölk under chokladtryffeltäcket. Lite salt i karamellkrämen och på toppen förhöjer smaken ytterligare om du gillar choklad med sälta. Hållbar tårta Tårtan är mycket hållbar och förvaras i kyl fram till serveringen. Tårtan avnjuts i små bitar så den räcker till många, eftersom jag gör den i en stor pajform. Gör du den i mindre form blir det över lite av pajdegen och krämen. Överbliven pajdeg kan du då grädda till små kakor med pärlsocker på och överbliven kräm är god att servera till exempelvis glass eller annan dessert. Servera tårtan med en klick grädde eller crème fraiche, det blir extra gott. Chokladtryffeltårta med salt karamell 12–14 bitar Botten 2½ dl vetemjöl, 120 g 1 dl rågmjöl, 55 g ¾ dl florsocker, 45 g 1 dl kakao, 50 g 150 g smör 2 äggulor Karamellkräm 2 burkar dulche de leche à ca 400 g 1–2 krm flingsalt Chokladtryffel 150 g mörk choklad 1 3/4 dl vispgrädde 1 tsk honung 2 krm flingsalt Tillbehör lättvispad grädde eller crème fraiche Gör så här 1. Botten: Blanda vetemjöl, rågmjöl, florsocker och kakao, gärna i matberedare. Tillsätt smöret i bitar och arbeta till en smulig deg. Tillsätt äggulorna och kör eller blanda ihop till en deg. Tillsät 1 msk vatten om den verkar för torr. 2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 26–28 cm i diameter. Ställ i kyl eller frys minst 1 timme. Sätt under tiden ugnen på 175°. Klä kanten med dubbel aluminiumfolie. 3. Grädda i nedre delen av ugnen 12–15 minuter. Ta bort aluminiumfolien och grädda ytterligare cirka 5 minuter. Låt kallna. 4. Karamellkräm: Blanda ner flingsaltet i den karamelliserade mjölkkrämen och fördela den i den avsvalnade bottnen. Har du en mindre form blir det kräm över. 5. Chokladtryffel: Hacka chokladen. Koka upp grädden och häll den över chokladen, börja med lite av grädden och häll sedan på resten samt honungen. Häll chokladtryffeln över fyllningen och ställ att stelna i kylen 3 timmar eller längre. Förvara i kyl fram till serveringen. 6. Strö över salt precis före serveringen. Servera med lättvispad grädde eller crème fraiche.