[caption id="attachment_10644" align="alignnone" width="1024"] Underbart god och lättbakad chokladtårta med mandel. Foto: Christina Uhlin[/caption] En eller två desserter till Valborgshelgen Planerar du inför Valborgshelgen eller letar du bara efter något gott att bjuda på? Då kan jag tipsa om de här desserterna. Den smaskiga chokladtårtan är så enkel att göra och den är helt glutenfri. Jag rör ihop allt till tårtan i en enda kastrull så det blir inte mycket disk heller. Chokladtårtan är god precis som den är eller servera den med en klick grädde eller mascarponekrämen. Persikorna är också goda att servera till tårtan, men de kan också serveras som en egen dessert. Jag använder persikor från burk som jag marinerar i likör och de kan också enkelt serveras med glass, vispgrädde eller med mascarponekrämen. Antigen serverar du allt tillsammans eller var för sig så blir det två desserter. Chokladtårta med mandel God precis som den är men den passar även att servera med persikodesserten som tillbehör. Tårtan är helt glutenfri. 12 bitar Tid: 35 minuter + 2 timmar i kyl 125 g smör 200 g mörk choklad, hackad 2 dl strösocker 4 ägg 175 g sötmandel kakao till garnering Gör så här 1. Sätt ugnen på 175°. 2. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen. Låt chokladen smälta i smöret. Vispa sedan ner strösockret och äggen, ett i taget. 3. Finhacka mandeln. Spara ½ dl och rör ner resten i smeten. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smörj formen och häll i smeten. 4. Grädda kakan på nedersta falsen 20–25 minuter. Låt kallna. Garnera med mandeln och pudra över kakao. [caption id="attachment_10645" align="alignnone" width="1024"] Pudra gärna kakao på tårtan före serveringen. Foto: Christina Uhlin[/caption] Persikodessert med mascarponekräm Persikorna och mascarponekrämen kan serveras som en egen dessert eller tillsammans med chokladtårtan. Som separat dessert är det gott att servera italienska savoiardikex till. 12 portioner Tid: 15 minuter + 2 timmar marinering 3 burkar persikohalvor i juice à 415 g 4–6 msk Limoncello eller Cointreau ev strösocker 450 g hallon 250 g mascarpone 4 msk florsocker 1 msk äkta vaniljsocker 3 dl vispgrädde Gör så här 1. Låt persikorna rinna av och klyfta dem. Häll över likören. Beroende på vilken sprit du använder kan du behöva söta med lite socker. Låt marinera ett par timmar. Rör om då och då. Blanda sedan ner hallonen. 2. Vispa mascarpone, florsocker och vanilj. Vispa grädden i en annan skål, vänd ner i mascarponen. [caption id="attachment_10650" align="alignnone" width="1024"] Det går bra att frysa tårtan. Foto: Christina Uhlin[/caption] Här hittar du en liknande chokladtårta utan mandel och med glasyr.