[caption id="11739"] Chokladmoussetårta med rom och hallon. Foto: Ulrika Pousette[/caption]På söndag är det morsdag och en av mina egna favorittårtor är den här chokladmoussetårtan, men du hittar även tre andra tårtor som kanske kan passa till helgen och morsdag.Min egen favorittårtaDet här är en av mina egna favorittårtor. I den lätta chokladmoussen döljer sig sötsyrliga hallon som blir en så fin kombo till smaken av choklad och rom. Den ser proffsig ut men är inte svår att göra. Du kan till och med frysa tårtan och sedan bara låta den tina i kylskåp om du ska göra den långt i förväg. Tårtan är helt glutenfri och går bra att göra laktosfri också.[caption id="11736"] Inuti moussen döljer sig hallonen. Foto: Ulrika Pousette[/caption]Chokladmoussetårta med rom och hallonDu kan göra den klar i god tid och förvara i kylen. Garnera strax före serveringen. 1 tårta, ca 12 bitar Tid: 1 timme + 3 timmar i kyl Botten 200 g mandelmassa 2 ägg 2 msk kakao 50 g mörk choklad, hackad Mousse 2 gelatinblad 1 + 2 dl vispgrädde 200 g mörk choklad, 55 % kakaohalt 2 äggulor + 2 äggvitor 4 msk rom 1 dl strösocker Hallonfyllning 200 g hallon, färska eller halvtinade 100 g gelésocker multi Garnering kakao 125 g färska hallon Gör så här 1. Sätt ugnen på 200°. Finfördela mandelmassan i matberedare eller riv den med rivjärn. Blanda den med ägg, kakao och hackad choklad till en jämn smet. 2. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Häll i smeten. 3. Grädda i nedre delen av ugnen 10–12 minuter tills den stannat. Låt kallna. 4. Hallonfyllning: Koka upp hallonen med gelésockret och låt koka 1–2 minuter. Låt sedan kallna. 5. Mousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5–10 minuter. Koka upp 1 dl av grädden. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i grädden. Hacka chokladen och låt den också smälta däri. Rör ner äggulorna och tillsätt rommen. 6. Vispa äggvitorna till skum och tillsätt sockret lite i taget under vispning till en maräng. Vispa resten av grädden. Vänd ner ⅓ av grädden i chokladkrämen och sedan resten av den vispade grädden och till sist marängen. 7. Häll hälften av chokladsmeten på bottnen. Ringla över hallonfyllningen och häll sedan försiktigt på resten av chokladmoussen. Ställ kallt minst 3 timmar. Tårtan går bra att frysa. Sikta över kakao och garnera med hallon strax före serveringen. Här kommer några andra tårtor som också kan passa till morsdag.[caption id="8748"][caption id="8748"] Klassisk Klassisk jordgubbstårta med twist. Foto: David Back[/caption]Här hittar du recept till den klassiska jordgubbstårtan med twist[caption id="6631"] Petits chouxkrans med mockafyllning- Foto: Pepe Nilsson[/caption]Här hittar du receptet till Petits chouxkransen med mockafyllning. Här hittar du receptet på mandeltårtan med citronkräm och bär.