[caption id="attachment_2958" align="alignnone" width="700"] Chokladmoussetårta med apelsin. Foto: Ulrika Pousette[/caption]Letar du efter en farsdagstårta kanske det här kan vara något. Det här är en av mina egna favoriter. Den är lätt och luftig med fin chokladsmak som harmonierar så fint med smaken av apelsin. Den är lätt att gilla. Du kan förbereda den dagen före och den funkar till och med fint att frysa. Lätt att göra och ser proffsig ut. Hoppas du också gillar den. Tårtan är helt glutenfri och den som vill göra den laktosfri byter bara ut grädden mot laktosfri grädde. Chokladmoussetårta med apelsinEn lätt och luftig moussetårta som inte alls är svår att göra men blir så proffsig och god. Den håller sig dessutom fin i frysen.1 tårta, 10–12 bitar45 minuter + 4 timmar att stelna i kylBotten200 g mandelmassa2 stora ägg2 msk kakaoChokladmousse2 gelatinblad3 dl vispgrädde 200 g mörk choklad, 55 % kakaohalt2 äggulor + 2 äggvitor4 msk apelsinlikör, t ex Cointreau eller Triple Sec3⁄4 dl strösockerGarnering50 g mörk choklad, hackad1 apelsin1⁄2 dl strösockerGör så här1. Sätt ugnen på 200°.2. Botten: Finfördela mandelmassan i matberedare eller riv den med rivjärn. Blanda den med ägg och kakao till en jämn smet. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Häll i smeten.3. Grädda i nedre delen av ugnen 10–12 minuter tills den stannat. Låt kallna.4. Mousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.Koka upp 1 dl av grädden. Ta upp gelatinbladen, krama ur dem och låt dem smälta i grädden. Hacka chokladen och låt den också smälta däri. Rör ner äggulorna och smaka av med likören.5. Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt sedan sockret lite i taget under vispning till en maräng. Vispa resten av grädden. Vänd ner 1⁄3 av grädden i chokladkrämen och sedan resten av den vispade grädden och till sist marängen.6. Häll smeten över den kalla bottnen. Låt stå i kyl minst 4 timmar. Frys sedan om du önskar.7. Garnering: Smält 2⁄3 av chokladen över vattenbad eller i mikro. Rör sedan ner resten. Bred ut tunt på ett bakplåtspapper. Låt stelna. Gör långa flisor med vass kniv. Finstrimla apelsinskalet med zestjärn. Pressa saften. Koka saft , skaloch socker 5 minuter. Låt svalna och sila. Garnera inför serveringen.