[caption id="attachment_4969" align="alignnone" width="1024"] Chokladmarängtårta till många är god med alla sorters bär. Foto: Pepe Nilsson[/caption]Hoppas ni också njuter av det varma och soliga vädret som verkar vara ända från norr till söder. Själv är jag i min sommarstuga och det är helt underbart, även om jag sitter inne och jobbar hela dagarna. Men ett morgondopp hinner jag med innan jag sätter mig vid datorn. Jag håller tummarna att vädret fortsätter att vara fint för alla som ska ta examen.Fira med tårtaVad kan vara bättre än att fira med en härlig jordgubbstårta. Den här räcker nästan tll hela klassen. Den är desutom lätt att göra. Det som tar tid är gräddningen. Nu när värmen kommer mognar också de svenska jordgubbarna, men den är också god med andra bär än jordgubbar. Bottnen består av en frasig maräng med chokladrippel. Tårtbottnen kan du göra helt klar i förväg.Tårtan är helt glutenfriTårtan är glutenfri och vill du göra den laktosfri är det bara att byta ut grädden mot laktosfri grädde.Chokladmarängtårta med jordgubbarEn tårta som passar till det stora kalaset. Lätt att göra och överaskande god med frasig maräng, som passar bra till jordgubbar eller andra bär.1 tårta, ca 20 bitarTid: 20 minuter + 2–3 timmars gräddningBotten100 g mörk choklad6 äggvitor, ca 200 g1 tsk pressad citron3 dl strösocker1 msk kakaoFyllning6 dl vispgrädde2 liter jordgubbar eller andra bäreventuellt mynta- eller citronmelissbladGör så här1. Sätt ugnen på 100°.2. Hacka chokladen grovt.3. Vispa äggvitorna till fast skum med citronsaft. Tillsätt sockret, lite i taget, och fortsätt vispa till en fast smet. Flytta över hälften av marängen i en annan skål och tillsätt den hackade chokladen och kakopulvret.4. Vänd försiktigt ner chokladmarängen i den andra marängen och blanda slarvigt.5. Bred ut smeten på plåt med bakplåtspapper. Grädda 2–3 timmar mitt i ugnen tills bottnen är torr och släpper papperet. Låt kallna.6. Vispa grädden och bred ut den över bottnen. Skär stora jordgubbar i mindre bitar. Garnera med jordgubbar eller andra bär och eventuellt mynta- eller citronmelissblad. Sikta gärna över lite florsocker på jordgubbarna före serveringen.