[caption id="attachment_8691" align="alignnone" width="1024"] Choklad- och mandelkaka nästan så saftig och god. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Gillar du choklad? Ja, vem gör inte det? Här har jag gjort en choklad och mandelkaka som jag skurit i små bitar och serverar som en godsak till kaffet. Det är också mycket trevligt och gott att servera servera i lite större bit som en hel dessert. Servera gärna med en klick lättvispad grädde och eventuellt bär. Det är gott med både jordgubbar och hallon. Kakan är helt glutenfri. Om du inte tål mandel hittar du recept på en liknande kaka längst ner i inlägget. Allt rörs ihop i en enda kastrull Ni vet kanske att jag gillar det enkla. Den här kakan är verkligen enkel, jag rör bara ihop allt i en enda kastrull. När kakan är helt avsvalnad täcker jag ytan med en lyxig chokladglasyr som blir vackert blank och perfekt i konsistensen. Lite hackade och rostade mandlar på toppen blir fint du kan även ta mandelspån eller utesluta dem helt. Eller placera ett hallon mitt på varje bit blir också väldigt fint. Choklad- och mandelkaka Saftig choklad- och mandelkaka med en läcker glasyr blir nästan som konfekt. Så enkel att göra, allt rörs ihop en enda kastull och gräddas i långpanna. Kakan är dessutom glutenfri. 30 små bitar Tid: 15 minuter + 30 minuter i ugn och tid att stelna 100 g smör 150 g mörk choklad 1½ dl strösocker 4 dl mandelmjöl, ca 120 g 3 ägg Glasyr 1 dl vispgrädde 100 g mörk choklad 1 msk honung 15 g smör, 1 msk 20 g rostade hackade mandlar Gör så här 1. Sätt ugnen på 175°. 2. Smält smöret i en 2-liters kastrull. Hacka chokladen och låt den smälta i smöret. Ta från värmen och tillsätt sockret, mandelmjölet och sedan äggen, ett i taget. Rör samman allt till en jämn smet. Häll smeten i en form, ca 18x27 cm, klädd med bakplåtspapper. 3. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter tills kakan stannat. Låt kallna. 4. Rosta mandeln i en torr, medelvarm stekpanna under omrörning. 5. Glasyr: Koka upp grädden. Hacka chokladen och låt den smälta däri. Tillsätt honung och till sist smöret. Rör till en jämn smet och häll den över den kalla kakan. Vicka formen så att glasyren fördelas jämnt över kakan. Häll på hackad mandel och låt kallna. Förvara i kyl. Skär kakan i små bitar. Hit kan förberedas dagen före. Här hittar du en annan god chokladtårta utan vare sig nötter eller mandel.