Cheesecake i glas med smak av lime och kardemumma.Perfekt festdessert i glasI går när vi fotograferade buffé gjorde jag en festdessert i glas. Jag tycker det är väldigt smart att servera dessert i glas för du kan enkelt förbereda och var och en får sitt eget glas. Lätt att beräkna hur mycket det går åt. Jag köpte små glas från Granit som jag tycker är utmärkta till desserter. De kostar 19 kr/styck. Men du kan också använda andra dricksglas, plastglas, cocotteformar eller små kaffekoppar. Men det blir förstås extra fint med genomskinligt glas.Cheesecake med smak av lime och kardemumma - kan frysasJag gör en botten av digestivekex och smör som jag smaksätter med kardemumma. Det blir supergott och passar bra till fyllningen med lime och jordgubbar. När du ska trycka ut smulorna i glasen kan det vara bra att ha ett glas i mindre storlek för att pressa ihop smulorna. Desserten kan du göra helt klar dagen före och du kan till och med frysa dem. Det tar 30-60 minuter att tina dem i rumstemperatur. Men bären bör du dekorera med samma dag.Svenska jordgubbarNu finns det svenska jordgubbar, priset är fortfarande högt, men var helt klart värt det. De smakade sött och jag behövde inte slänga ett enda bär. Sorten hette Malling Centenary och bären var odlade i Skåne. Det går inte åt så många jordgubbar när man serverar i glas och skivar eller kvartar jordgubbarna. Blommorna som jag dekorerade med är helt ätliga och odlas av Cube greens här Cheesecake med kardemumma och lime i glas12 portionerTid: 25 minuter + några timmar i kyl80 g smör200 g digestivekex 1 tsk kardemummakärnorFyllning 2 dl crème fraiche1 dl vispgrädde300 g naturell färskost1 1/2 dl florsocker, 90 gfinrivet skal av 2 ekologiska limerGarnering250 g jordgubbarev ätliga blommorGör så här1. Smält smöret. Smula kexen i matberedare eller lägg dem i en plastpåse och krossa dem med kavel. Blanda smöret med smulorna. Finstöt kardemumman och blanda ner den. Fördela smulorna i glasen och platta till smulorna, använd gärna ett mindre glas.2. Fyllning: Vispa crème fraiche och grädde till en fast kräm. Det blir först tunnare innan det tjocknar. Vispa ner färskost, florsocker och limeskal. Fördela fyllningen över smulorna. Ställ i kyl några timmar eller längre tills den blir fastare igen. 3. Skiva eller kvarta jordgubbarna och garnera med dem och gärna ätliga blommor.Så gott och lättlagat, cheesecake med smak av kardemumma och lime serverad i glas. En hel dessert slank lätt ner efter fotograferingen. Foto: Christina UhlinHär kan du hitta en annan god jordgubbsdessert i glas.