Hemjord cassis, svart vinbärslikör.Tidigare i sommar besökte jag en gammal barndomsvän, Boel Hackman på Gotland. Hon hade gjort sin egen cassis och den var fantastisk god. Cassis görs av svarta vinbär, rödvin och socker. Receptet kom från en mycket gammal Femina och i urklippet gick det inte att se vem som var upphovskvinna eller upphovsman till receptet eller när det var publicerat i magasinet. Men om du är gammal Feminaläsare kanske du känner igen receptet. Nu är det ju tid för svarta vinbär, så testa gärna receptet om du har tillgång till svarta vinbär. Den färdiga likören kan du spara i många år och den har flera användningsområden. Snart är även svarta vinbären i Norrbotten mogna.Gör din egen kirCassis dricks som likör, men den kan också blandas med bubbelvatten eller stilla vatten och is och drickas som saft eller blandas med vitt vin eller mousserande vitt vin. Bottna då bara glasen med lite cassis och fyll upp med kylt vin bubblande eller vanligt torrt vitt vin. Fyller du upp med champagne blir det Kir Royal. Du kan också ta i en skvätt om du till exempel gör en gräddig sås till kött. Cassis och bubblande torrt vin är så gott och fräscht.CassisSatsen kan dubblas och den håller i flera år. Recepten kommer från en mycket gammal Femina.Det här behövs1 kg svarta vinbär1 liter rödvin1 kg socker per liter självrunnen saftGör så här1. Repa, skölj och väg bären när de runnit av. Väger bären 750 g blir den lagom med en flaska rödvin, 75 cl, väger de 950 g behövs ytterligare 2 dl rödvin.2. Lägg bären i en stor rostfri bunke eller i en stor syltkruka. Krossa bären lätt med baksidan av en stor slev. Häll över rödvinet. Lägg eventuellt i några väl sköljda vinbärsblad. Rör om och lägg en handduk över och låt stå 2–2 1/2 dygn. 3. Häll upp i silduk i en silställning och låt självrinna 30-45 minuter Möt saften i litermått och häll den i en stor kastrull. Tillsätt sockret och låt koka upp hastigt. Skumma hela tiden. Lyft bort från värmen Låt stå över natt och häll sedan den färdiga drycken i absolut rena flaskor. Tillslut och paraffinera även flasköppningarna om du vill förvara den länge.