Cassataglasstårta, foto: Pepe Nilsson ur boken Mauds bästa tårtor och pajer. Tårtfatet av Monica Johansson G-studion Gustavsberg.Värmen bara fortsätter och då längtar jag alltid efter god glass. Jag är väldigt förtjust i italiensk cassataglass, men det är inte alltid man hittar det i glasskiosken. Men du kan göra egen cassataglasstårta. Det här är ett recept som jag gjorde för mycket länge sedan och det är en riktig smakbomb. Passar om ni är många och lätt att göra, men tar lite tid, men det är väl värt besväret. Kanske ska du ha kräft- eller surströmmingsfest i helgen och då är det här en perfekt dessert. Efter både surströmming och kräftor vill jag alltid ha något sött. Den här desserten gör du i förväg och plockar bara fram ur frysen. Tänk på att frukten ska ligga i spriten i minst 8 timmar och sedan måste glassen stå i frys minst 4 timmar så sätt i gång i tid.En smakbomb i frysenSicilien är berömd för sin cassatatårta med kanderade frukter, men ännu godare tycker jag det är med cassataglass. Cassata är smaksatt med maraschinolikör. Det är en söt likör gjord av körsbär, den har söt fruktig smak med lite bitterhet av körsbärskärnorna. Maraschinolikör finns i Systembolagets beställningssortiment, så du måste beställa hem den i god tid. Du kan byta ut likören mot rom men bör då lägga till ½ dl socker. Det blir också väldigt gott. Spriten gör att det blir väldigt fin och krämig konsistens på glassen. Du kan ta en färdig tårtbotten eller snabbt baka en rulltårta. Du kan även hoppa över bottnen. Här hittar du recept på en rulltårtsbotten som alltid lyckas.ZuccottoformZuccotto är en rund form som används i det italienska köket och finns att köpa i köksbutiker, men det går också bra med en 2-liters bakform eller skål.CassataglasstårtaSpriten och sockret bidrar till att glasstårtan får så fin krämig konsistens.1 tårta, 12-14 bitarTid: 20 minuter + 12 timmar1 tårbotten, ca 24 cm1 förpackning röda cocktailbär, 100 g1 förpackning gröna cocktailbär, 100 g1 förpackning suckat, 100 g1 dl maraschinolikör eller 1 dl rom+ ½ dl strösocker50 g mörk choklad, hackad2 ägg1 dl strösocker5 dl vispgräddeGör så här1. Ta undan ca 10 cocktailbär till garnering och hacka resten. Blanda med suckat. Häll över sprit och rör om. Täck med plastfolie och låt stå minst 8 timmar.2. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda ner fruktblandningen med spriten samt chokladen.3. Vispa grädden och blanda ner den.4. Häll smeten i en zucottoform eller en 2-litersform, ca 24 cm i diameter eventuellt klädd med plastfolie. Lägg på en tårtbotten som lock. Täck med plastfolie och ställ i frysen minst 4 timmar.5. Doppa formen i varmt vatten om du inte använder plastfolie så lossnar den lättare. Låt tempera en stund.