[caption id="attachment_7478" align="alignnone" width="1024"] Ljuvligt god saffransbutterkaka med vaniljkräm och kanelsmör. Foto: Ulrika Pousette[/caption]<br /> <h2 class="00-head%3a00-head Miller Banner">3 x saffran</h2> <p class="20-body-lead%3a20-body-lead Miller">Goda saftiga lussekatter, festlig saffranskaka och smaskiga bullar bakar du av en enda deg. Baka, ät och njut på söndag är det första advent!</p> <h2 class=" Recept%3a20-body Recipe header">Saffransbutterkaka, saffransbullar och lussekatter</h2> <p class=" Recept%3a20-body Description">Av en enda deg blir det en härlig butterkaka, 10 äckra bullar och 20 traditionella lussekatter. Dubbla fyllningen om du inte vill göra lussekatter.</p> <p class=" Recept%3a 20-body Quantity"><strong>1 butterkaka, 10 bullar och 20 lussekatter</strong><br /> 2 kuvert saffran, 1 g<br /> ½ tsk salt<br /> 1 msk okryddad sprit<br /> 50 g jäst för söta degar<br /> 6 dl mjölk<br /> 175 g rumsvarmt smör<br /> 2 dl vit sirap eller strösocker<br /> 2 tsk stött kardemumma<br /> 1 ägg<br /> ca 19 dl vetemjöl, ca 1,1 kg<br /> <strong>Vaniljkräm</strong><br /> 1½ dl mjölk, 3 %<br /> 1 påse marsanpulver för kokning<br /> 2 msk strösocker<br /> <strong>Kanelsmör</strong><br /> 50 g rumsvarmt smör<br /> ½ tsk mald kanel<br /> ½ tsk nystött kardemumma<br /> 2 msk strösocker<br /> <strong>Till pensling och garnering</strong><br /> russin blötlagda i varmt vatten<br /> 1 uppvispat ägg<br /> 1 dl mandelspån<br /> <strong>Glasyr</strong><br /> 2 dl florsocker<br /> lite vatten<br /> <strong>Gör så här</strong><br /> 1. Blötlägg russinen till ganeringen i varmt vatten så bränns de inte under gräddningen. Stöt saffranet tillsammans med saltet. Häll på sprit och låt stå minst 30 minuter så att saffranssmaken dras ur ordentligt.<br /> 2. Vispa samman allt till vaniljkrämen och koka upp. Kyl krämen under lock. Blanda kanelsmöret.<br /> 3. Smula jästen i en stor bunke. Värm mjölken till 37°. Tillsätt saffran, rumsvarmt smör i klickar, sirap, kardemumma och ägg. Häll degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.<br /> 4. Tillsätt det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den blir smidig.<br /> 5. Strö över lite mjöl och låt jäsa under plastfolie eller bakduk cirka 45 minuter.<br /> 6. Ta upp och arbeta samman degen. Kavla hälften av degen till en stor kaka, cirka 60x30 cm. Bred på kanelsmör och vaniljkräm. Rulla ihop från långsidan och skär halva rullen i 8–10 bitar som vardera är 3–4 cm breda.<br /> 7. Klä en form, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper. Ställ bitarna i formen. Skär resten av rullen till 1–2 cm stora bitar och ställ i bullformar.</p> [caption id="attachment_7480" align="alignnone" width="1024"] Saffransbullar med kanelsmör. Foto: Ulrika Pousette[/caption] <p class=" Recept%3a20-body Instructions">Forma andra hälften av degen till lussekatter. Låt jäsa under duk cirka 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200°.<br /> 8. Pensla med ägg. Sätt russin i katterna och strö mandelspån på kakan och bullarna.<br /> 9. Grädda bullarna och lussekatterna mitt i ugnen cirka 10 minuter tills de fått fin färg, och saffranskakan längst ner i ugnen cirka 30 minuter. Täck med folie mot slutet om kakan verkar bli för mörk.<br /> 10. Rör ihop florsocker med lite vatten och ringla över butterkakan och bullarna när de kallnat. Ska du frysa bullar och butterkaka är det bättre att vänta med glasyren till efter att de har tinat.</p> [caption id="attachment_7481" align="alignnone" width="1024"] Saftiga klassiska lussekatter. Foto: Ulrika Pousette[/caption] <p class=" Recept%3a20-body Recipe header">