[caption id="11743"] Fat och assietter från Fyrklövern, duk och enfärgad servett från Himla och mönstrad servett från Chamois. Dessertglas från Granit. Glasfat på fot från H&M home. [/caption]Lättfixad plockmatNu stundar festernas tid, det är inte bara student och examensfester utan många dop och bröllop. Har du något att fira? Här har jag satt ihop plockmat som är ganska enkel att göra. Allt fotades för någon vecka sedan på min bakgård på Kungsholmen i Stockholm. Även om det här är uppdukat till buffé och du inte ska någon stor fest så kanske du kan hitta något gott att servera till fördrinken eller ta med på picknick. Att bjuda på buffé med plockmat ser väldigt trevligt ut och det är lättare att hålla faten snygga än om gästerna ska ta maten från stora fat och skålar. Jag märkte att det blev inte heller så mycket disk efteråt. En annan idé är att man har små lådor, snacksfat eller tallrikar till var och en med färdigt upplagd plockmat. Det kan ju också vara bra om man ska ta med maten ut på picknick. Men med tanke på olika matpreferenser och allergier är det kanske bäst att låta gästerna förse sig själva.Röror på baguetteJag har gjort flera röror som jag serverar på baguette och det är praktiskt och lätt att förbereda i god tid. Rörorna kan du göra helt klara dagen före och ha dem i burkar i kylen.Baguetterna skivar du och har färdiga i frysen i påsar. Det är sedan enkelt att lägga på eller breda rörorna på bröden. Det gör man snabbt. Bröden behöver inte vara tinade, de tinar väldigt snabbt och det är till och med en fördel om de är frysta, så håller de röran sval en stund i alla fall om det ska stå framme länge. Se till att ha lite extra av både röror och baguette. Du kan räkna med att när gästerna tycker det är gott tar de gärna mer än en snitt. Det har varit svårt att beräkna antalet för det beror ju till exempel på hur tjockt man breder eller diametern på baguetten. Så ta antalet som jag har skrivit som ett riktmärke. Getoströran och den gröna sojabönsröran är vegetariska och bönröran dessutom vegansk och perfekt om du har gäster som vill ha veganskt. I stället för lax toppar du då röran med halverade cocktailtomater eller paprika. Du kan gärna också komplettera med små cocktailtomater, stavar av paprika, gurka och stjälkselleri, det ser fint ut och är gott att snacksa med till allt det andra.Tunnbrödssnittar med tonfiskEtt väldigt uppskattat tilltugg som är så enkelt att göra. Jag gör dem långt i förväg och förvarar rullarna väl inlindade i plastfolie och plastpåse. Sedan är det bara att plocka fram och skiva upp när de är lite halvtinade går det enklast. Det går också ganska snabbt för dem att tina. Snittytan doppar jag i hackad dill., det blir gott och ser fint ut. En räka på toppen är inte fel, men är alls inte nödvändigt.Västerbottenspaj med sparrisJag har gjort en Västerbottenspaj med sparris. Det blir så gott och signalerar vår och försommar. I stället för att skära pajren i vanliga trekantsbitar har jag skurit den i små fyrkantiga bitar som är enkla att plocka upp och äta med handen. Pajen kan du också göra klar i mycket god tid före festenMinibiffar med ajvar relishSmakrika små biffar gör du väldigt enkelt med högrevsfärs. De blir saftiga och goda och så toppar jag med extra ajvar relish och crème fraiche. Biffarna kan göras i god tid och till och med frysas om du skulle behöva det. Här har jag serverat dem på salladsblad men du kan även lägga dem på baguetteskivor. Salladsbladen kan sloka snabbt om det är varmt ut. Men använder du sallad så är det bra med gemsallad som också kallas hjärtsallad.Desserten i glasTill dessert en härlig cheesecake med kardemumma och lime toppad med söta jordgubbar. För enkelhetens skull serverar jag desserten i glas. Du kan även göra den i plastglas. Jag har även provat att frysa desserten och det gick alldeles utmärkt. Men utan jordgubbar förstås, de bör vara så färska som möjligt. Jag garnerade även med ätliga blommor. Här hittar du receptet på desserten. [caption id="11742"][caption id="11742"] Kycklingröra med curry och äpple på baguetteskivor.[/caption]Kycklingröra med curryGurkmeja har jag i bara för färgens skull.Ca 25 styckenTid: 25 minuter + tid att svalnaca 25 baguetteskivor500 g majskycklingfilé6 dl vatten2 tsk salt10 svartpepparkorn2 vitlöksklyftorCurryröra1 liten gul lök1 msk olja1 msk curry½–1 tsk gurkmeja1½ dl majonnäs, Hellmann’sca 1/2 tsk saltnymald svartpeppar1 stort äpple, gärna Granny SmithGarnering1 dl klippt gräslökGör så här1. Koka upp vatten, salt, pepparkorn och skivad vitlök i en gryta. Stick i en termometer mitt i det tjockaste kycklingbröstet. Lägg ner kycklingfiléerna och låt sjuda under lock ca 15 minuter eller tills innertemperaturen är 68°. Kyl grytan i vattenbad. Låt filéerna ligga kvar tills och förvara kallt tills filéerna är helt kalla.2. Hacka den gula löken fint och fräs den mjuk i olja. Tillsätt curry och gurkmeja och låt fräsa med 1 minut. Ta från värmen och låt svalna.3. Skär kycklingfiléerna i små tärningar. Blanda med currylöken och majonnäsen. Skär äpplet i små tärningar och blanda ner det. Smaka av med salt och peppar. Hit kan förberedas dagen före.4. Servering: Fördela kycklingröra på baguetteskivorna. Strö över klippt eller fint skuren gräslök. Grön sojabönsröra med rökt laxVill du ha vegansk plockmat är dessa perfekta att i stället för lax toppa med t ex halverade cocktailtomater eller grillad paprika.ca 20 stycken10 minuterca 20 tunna baguetteskivor1 paket frysta gröna sojabönor, 250 g½ dl olivoljafinrivet skal av 1 ekologisk citron + ca 1 msk pressad citron½ tsk saltnymald svartpepparTopping150–200 g skivad kallrökt laxev små bitar av tunna citronskivorev ärtskottGör så här1. Tina sojabönorna. Tvätta citronen och finriv det gula på skalet och pressa ur saften.2. Mixa sojabönornar med olivolja och citronsaft i matberedare eller med mixerstav. Tillsätt det finrivna citronskalet. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer pressad citron. Förvara i burk med lock i kyl. Röran kan även frysas. Hit kan förberedas flera dagar i förväg.3. Servering: Bred röran på brödskivorna. Dela laxskivorna i mindre bitar och garnera med dem och eventuellt en liten bit skivad citron och ärtskott. [caption id="11749"] Mild getoströra med grillad paprika.[/caption]Getoströra med grillad paprikaI stället för den grillade paprikan är det gott att toppa med skivade oliver eller fikonmarmeladca 20 stycken10 minuterca 20 baguetteskivor150 g chèvre utan kanter150 g naturell färskostTopping1/2– 1 burk strimlad och grillad paprika, à 200 g eller halverade cocktailtomaterbasilikabladGör så här1. Skär bort eventuell kant på getosten. Rör samman getosten och färskosten till en slät massa, det brukar gå bra med en gaffel. Förvara i tättslutande burk med lock. Hit kan förberedas flera dagar i förväg2. Servering: Bred röran på bröden och toppa med några bitar avrunnen paprika och basilikablad. Västerbottenspaj med sparrisI stället för Västerbottenspajen kan jag tipsa om mina minipajer med smördeg och sparris. De är också väldigt goda och passar perfekt på buffé och kan frysas. De kanske dessutom ser lite festligare ut. Receptet på dessa hittar du här.ca 25 bitarBotten2 dl vetemjöl, 120 g1 dl grahamsmjöl, 60 g1 krm salt125 g smör2 msk kallt vattenFyllning500 g sparris250–300 g Västerbottensost, riven4 ägg1 burk ricotta, 250 g1/2 dl mjölk2 krm saltnymald svartpepparGör så härBotten: Blanda vetemjöl, grahamsmjöl och salt i matberedare eller i en bunke. Finfördela smöret däri och tillsätt sedan vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 28 cm i diameter. Låt formen stå i kyl eller frys minst 30 minuter.Sätt under tiden ugnen på 200°.Klä pajdegskanten med dubbel aluminiumfolie och förgrädda pajskalet 12–15 minuter. Ta sedan försiktigt bort folien.Fyllning: Skär bort eller bryt av den nedersta träiga delen på sparrisstjälkarna. Skär stjälkarna i bitar. Koka dem 1–2 minuter i saltat vatten, knopparna den kortare tiden. Spola av med kallt vatten och låt dem rinna av väl i en sil. Ta av sparrisknopparna om du vill ha dem som garnering. Blanda ost, ägg, ricotta, mjölk, salt och peppar. Fördela sparrisbitarna i det förgräddade pajskalet och häll fyllningen över. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter tills fyllningen stannat. Hit kan förberedas flera dagar i förväg. Lossa kanten och om du ska servera på buffé i bitar är det lättast om den är helt kall när du skär upp den. Garnera eventuellt med de sparade sparrisknopparna.[caption id="11744"][caption id="11744"] Minibiffar med ajvar relish serverade på salladsblad eller baguettskivor.[/caption]Minibiffar med ajvar relishI stället för den vispade crème fraichen kan du ta naturell färskost.ca 25 styckenTid: ca 30 minuter500 g högrevsfärs1 tsk salt½ tsk nymald svartpeppar½ dl ajvar relish1 msk majsstärkelseolja till stekningTillbehörca 1 1/2 dl ajvar relish1 dl crème fraicheca 25 baguetteskivor eller salladsbladGör så här1. Blanda färsen med salt, peppar, ajvar relish och majsstärkelse. Arbeta med en träsked tills det håller samman.2. Forma små biffar med vattensköljda händer. Lägg dem allt eftersom på våt skärbräda.3. Hetta upp olja i en stekpanna och stek dem ett par minuter på var sida tills de är genomstekta.4. Vid servering: Vispa crème fraiche tills det blir en fast kräm. Först blir den tunnare och sedan tjocknar den. Lägg upp biffarna på salladsblad eller baguetteskivor och klicka på lite ajvar relish och vispad crème fraiche. Om du väljer att lägga dem på baguettskivor kan det vara bra att breda lite ajvar relish först på brödet så limmar det fast biffen. Tunnbrödsnittar med tonfisk18 styckenTid: 15 minuter + gärna tid i frys3 rektangulära mjuka tunnbröd1 burk tonfisk i olja, 200 g3 sardellfiléer1 msk kapris1 tsk dijonsenap150 g naturell färskost½ dl finklippt gräslöknymald svartpepparev saltGarnering1 dl hackad dillGör så här1. Häll av oljan från tonfisken och låt den rinna av väl. Blanda tonfisk, sardellfiléer, kapris och dijonsenap. Kör med mixerstav tills det är finfördelat. Tillsätt färskosten och mixa samman. Rör ner gräslöken. Smaka av med peppar och eventuellt lite salt.2. Fördela blandningen på 3 tunnbröd och rulla ihop. Rulla in i plastfolie och stoppa in i frysen. Hit kan förberedas långt i förväg.3. Ta ut rullarna och skär dem i bitar medan de fortfarande är halvfrysta. Doppa dem sedan ena snittytan i hackad dill när bitarna tinat lite, då fastnar dillen bättre. Lägg eventuellt på en skalad räka. Ställ dem på uppläggningsfat.[caption id="11750"] Provsmakning Alltid hungrig och glupsk, provsmakning när var fotat. Foto: Christina Uhlin[/caption]Vad dricker man till?Det känns alltid lyxigt med bubbel i glasen och det här rosa bubblet från Bourgogne i Frankrike tycker jag är väldigt gott. Det är inte lätt att hitta något som passar perfekt till allt när det är buffé och många olika rätter och smaker. Men det här tycker jag kan funka fint till buffén.Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Rosé, Frankrike. Nr 7781, 139 kr.Mousserande rosévin med inslag smultron, hallon och citrus och en fin liten brödighet är gott och lyxigt till. AlkhoholfrittLeitz Eins Zwei Zero Rosé, Tyskland. Nr 19024, 69 kr.Alkoholfritt rosévinmen utan bubblor och med smak som drar åt röda bär, lätt örtighet och en finstämd sötma i avslutningen. CiderDet finns numera olika cider som också är ett bra och gott alternativ som buffédryck. De är sötare men om de har fin syra och lite strävhet upplever man dem inte så söta utan bara goda. Till exempel Jus de pommes från Frankrike, nr 1990, 43 kr/ 75 cl eller Pomologik hantverkcider från Sverige, nr 11970, 96 kr/75 cl.·