[caption id="attachment_9081" align="alignnone" width="1024"] Brytbröd gräddat i stekpanna och toppat med oliver, mozzarella, timjan och oregano.[/caption] I går regnade det här i Norrbotten hela dagen. Då passade jag på att baka och testa ett bröd som vi ska ha i tidningen. Det är ett brytbröd med topping av svarta oliver, mozzarella, torkad timjan och torkad oregano. Har du inte mozzarella kan du ta fetaost eller annan ost. Men då kan du vara försiktig med saltet utanpå brödet. Brödet blev fluffigt och gott. Passar till mycket och i går njöt jag det nybakat till ett glas vin. Idag rostade jag det till frukost och det blev också suveränt gott. Bra för satsen är inte så stor och går enkelt att baka för hand. Jästiderna är långa men i övrigt går det lätt och snabbt att baka. Brytbröd med oliver och mozzarella Brödet har jag bakat i en stor stekpanna. Min panna var 24 cm i diameter och det funkade mycket bra. Det blir suveränt gott med oliver, mozzarella, timjan och oregano 1 brytbröd blir 8 stora brytbullar. 12 g jäst 3½ dl ljummet vatten, 350 g 400 g vetemjöl + till utbakning 2 tsk flingsalt 4 msk olivolja + till smörjning 1 kula mozzarella, 125 g 1/2- 1 dl urkärnade svarta oliver 1/2 tsk torkad timjan 1/2 tsk torkad oregano 1 gjutjärnspanna, 2426 cm Gör så här 1. Rör ut jästen i vattnet i en stor skål och rör ner mjölet lite i taget. Strö över saltet och låt degen vila övertäckt i ca 30 minuter. 2. Ta upp den lösa degen på ett väl mjölat bord och arbeta den smidig med mjölade händer. Vänd degen i 1 msk olivolja och låt den vila övertäckt i skålen 6–8 timmar i kylskåp. 3. Sätt ugnen på 230°. Ta upp degen på mjölat bord. Dela den i 8 delar och forma dem till bollar. Lägg bollarna i en oljad stekpanna, 24–26 cm i diameter, ringla och pensla brödet med 2 msk olivolja. 4. Dela mozzarellan i bitar och fördela dem över brödet tillsammans med oliverna och kryddorna. Droppa över 1 msk olja. Strö över lite flingsalt. och låt jäsa ytterligare 20–30 minuter. 5. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter tills det får fin färg och är genomgräddat. [caption id="attachment_9082" align="alignnone" width="1024"] Brytbrödet bör svalna något innan du försiktigt bryter loss bitarna.[/caption] Här hittar du ett annat gott bröd som i stället toppas med tomater.