Enkel blåbärspaj med knäckigt smul.Årets första blåbärspajHar du plockat några blåbär? Här i Norrbotten är det inte så gott om dem med det går att hitta på vissa ställen. Men det behövs inte så många deciliter för att få till något gott av blåbären. I går blev det blåbärspaj, årets första. Den blev så knäckig och god. Jag serverade den med lättvispad grädde tycker det är godast till den söta pajen, men vaniljglass eller vaniljsås är också gott. Mums! Blåbärspaj – med knäckigt smultäcke6 portionerca 6 dl blåbär 1 msk strösocker + 1 msk potatismjöl125 g smör1 dl strösocker2 msk ljus eller mörk sirap1 dl vetemjöl3 dl havregrynTillbehörlättvispad grädde, vaniljglass eller vaniljsåsGör så här1. Sätt ugnen på 175° Häll bären i en liten ugnsform och blanda dem med potatismjöl och 1 msk strösocker.2. Smält smöret i en 2-liters kastrull. Ta från värmen och blanda med vetemjöl, socker, sirap och havregryn. Fördela smulet över bären.3. Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter tills täcket fått fin färg. Servera med lättvispad grädde, vaniljglass eller vaniljsås. Lättvispad grädde är gott att servera till pajen.