God vetedeg fylld med blåbar och mandelmassa. Foto: Ulrika PousetteJag är väldigt svag för bullar och vetebröd. Nu när det är säsong för blåbär är det gott att fylla vetebröd med blåbär och mandelmassa. Det går lätt och snabbt att göra längder i stället för bullar. I degen har jag nystött kardemumma som ger god smak och äggen gör att degen blir luftig och fin. Det behövs inte mycket blåbär bara några dl till båda längderna. Jag bakar längderna i avlånga bakformar, men först klär jag dem med bakplåtspapper. Det fungerar med både 1 1/2– och 2-liters formar. Du kan också använda engångsformar i aluminium. Gör då 3 längder i stället och minska gräddningstiden. Det går utmärkt att frysa längderna, men vänta då med att ringla på glasyren.Blåbärslängder med mandelmassaI stället för glasyr kan du strö på pärlsocker samtidigt som mandelspånen före gräddningen.2 längder125 g rumsvarmt smör3 dl mjölk1 1/2 tsk finstött kardemumma1 dl strösocker2 stora ägg50 g jäst för söta degar11–12 dl vetemjöl, 660-720 gFyllning200 g riven mandelmassa75 g rumsvarmt smör2 msk strösocker2-3 dl blåbärPensling1 uppvispat ägg1/2 dl mandelspånGlasyr1 dl florsockerca 1/2 msk vattenGör så här1. Ljumma mjölken fingervarm (37°). Tillsätt smöret i små klickar, kardemumma, strösocker och ägg.2. Finfördela jästen i en bunke och rör ut den med lite av degvätskan. Tillsätt resten och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under duk ca 35 minuter.3. Blanda mandelmassa, smör och socker.4. Ta upp degen på mjölat bord. Arbeta samman och dela den i två delar. Kavla ut varje del till ca 40x25 cm. Bred hälften av fyllningen på varje och strö över ca 1 dl blåbär.5. Rulla ihop från kortsidan. Lägg längderna med skarven ner i avlånga bakformar klädda med bakplåtspapper. Klipp sneda flikar i degen och lägg dem växelvis åt vänster och höger.6. Jäs ca 35 minuter under duk. Sätt under tiden ugnen på 200°.7. Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda på galler längst ner i ugnen 40-45 minuter.8. Låt svalna under duk. Rör ut florsocker med lite vatten och ringla över längderna.