Blåbärskaka med mandel, helt glutenfri. Foto: Ulrika PousetteHar blåbären börjat mogna där du befinner dig? Här i Norrbotten är de inte riktigt mogna ännu, men den här kakan kan du också göra med frysta blåbär. Det krävs inte många bär för att ge god blåbärssmak till kakan som är lätt att baka och är helt glutenfri. Den blir så saftig, tack vare mandelmjölet.Blåbärskaka med mandelDet behövs inte så mycket blåbär för att ge fin smak till den här kakan. Den är otroligt enkel att göra och blir saftig av mandelmjölet. Om du inte har färska blåbär så fungerar det också med frysta. Gräddningstiden kan bli något längre med frysta bär.8 BITARTID: 10 MINUTER+ 35 MINUTER I UGNsmör och mandelmjöl till pannan eller formen50 g smör3 stora ägg1 dl strösocker3 dl mandelmjöl, 150 g1/2 dl majsstärkelse1 tsk bakpulver200 g blåbärTILLBEHÖR OCH GARNERINGev 50 g blåbärflorsockervaniljglassGÖR SÅ HÄR1. Sätt ugnen på 175°. Smörj en stekpanna eller en bakform, cirka 22 cm i diameter, med löstagbar kant. Mjöla med mandelmjöl.2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt.3. Rör ner det avsvalnade smöret i äggvispet. Blanda mandelmjöl, majsstärkelse och bakpulver i en egen skål och blanda sedan ner det i smeten. Blanda väl. Häll smeten i formen. Häll på blåbären.4. Grädda på nedersta falsen cirka 35 minuter. Prova med sticka att denkänns torr. Låt svalna. Garnera eventuellt med blåbär. Pudra över florsocker. Servera som den är eller gärna tillsammans med vaniljglass.