[caption id="" align="alignnone" width="800"] Möra och kryddiga pepparkakor. Foto: Ulrika Pousette[/caption] I söndags hade vi det traditionella julbaket när vi samlas med goda vänner för att baka lussebullar och pepparkakor, vi har gjort det i över 25 år. Det är så mysigt och familjerna har fyllts på med nya entusiastiska pepparkakssbagare. Här ska ni få det bästa pepparkaksreceptet som aldrig brukar misslyckas. Jag har fått det av min faster Iris. Det blir otroligt möra pepparkakor och man kan mjöla på när man ska kavla utan att det blir mjöliga pepparkakor. Men kom ihåg att göra degen i god tid, den behöver 1 dygn på svalt ställe för att stå till sig. Sedan är det ju där med gräddningen. Grädda tunna för sig och lite tjockare för sig. Bästa pepparkaksreceptet 500 g rumsvarmt smör 1 msk malda kryddnejlikor 1 msk mald kanel 1 msk mald ingefära 1 msk finstött kardemumma 4 dl strösocker 2 dl mörk sirap 1½ dl vatten 1 kg vetemjöl, ca 17 dl 1 msk bikarbonat Gör så här 1. Rör ihop rumsvarmt smör och kryddor i en stor bunke. 2. Koka upp socker, sirap och vatten. Häll den heta blandningen över kryddsmöret. Låt svalna. 3. Blanda mjöl och bikarbonat och rör ner det i smeten. Nu är degen mycket lös och måste stå kallt minst 1 dygn. Täck väl med folie. 4. Sätt ugnen på 225°. 5. Kavla ut lite deg i taget på väl mjölat bakbord. Stansa ut pepparkakor med mått i önskad form och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. [caption id="attachment_3062" align="alignnone" width="700"] Likt tomteverkstad blir det när många hjälps åt att kavla pepparkakor.[/caption] 6. Grädda kakorna mitt i ugnen cirka 5 minuter beroende på tjocklek. Passa noga så att de inte bränns. [caption id="attachment_3064" align="alignnone" width="700"] Gräddningstiden varierar mycket beroende på hur tunna eller tjocka pepparkakorna är.[/caption]