[caption id="attachment_4658" align="alignnone" width="1024"] Basilika- och limejordgubbar med zabaione. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Jordgubbens dag 29 juni I morgon är det jordgubbens dag. Passa på och njut av de underbara svenska jordgubbarna. Här har jag gjort en zabaione med vitt vin som är så god till jordgubbar och även till andra bär. Jordgubbarna smaksätter jag med lime och basilika och det tycker jag lyfter fram jordgubbssmaken på ett fantastiskt sätt. Zabaione är en italiensk äggkräm som det är vanligt att även göra med masalavin. Rensa efter sköljningen Jordgubbarna håller bättre om du kan förvara dem i kylen. Men det är viktigt att inte skölja dem i förväg. De håller mycket bättre om de förvaras osköljda i kylskåpet. Skölj dem försiktigt före rensningen. Förvara jordgubbarna i kyl men se till att de är rumstemperade innan du ska äta för då smakar de mycket mer. Det går bra att frysa jordgubbar hela men det allra bästa tycker jag är att frysa dem skivade eller mosade med lite socker. Ät och njut! Basilika- och limejordgubbar med zabaione Lime och basilika är fantastiskt gott till jordgubbar. Om jordgubbarna är söta och mogna kan du hoppa över att sockra dem. 6 portioner 15 minuter 500 g färska jordgubbar 10 basilikablad 1 lime ca 1 msk strösocker Zabaione 1½ dl torrt vitt vin 1 dl strösocker 5 stora äggulor Gör så här 1. Ansa jordgubbarna och skär dem i mindre bitar. Finhacka basilikabladen och riv limeskalet. Blanda jordgubbarna med limeskal och basilikablad. Sockra lätt om det behövs för smaken. Fördela bären i glas eller portionsformar. Spara lite till garnering. 2. Zabaione: Vispa samman vin, socker och äggulor i en tjockbottnad kastrull över svag värme. Sjud till en tjock och fluffig kräm. Ta från värmen och vispa ytterligare en stund. 3. Häll krämen över bären och strö över de sparade bären. Servera genast. Du kan också låta krämen kallna innan du häller den på bären. Garnera med resten av bären. Blir det kräm över kan du servera den vid sidan om. [caption id="attachment_4820" align="alignnone" width="1024"] Rumba en ganska tidig sort som har fin syrlighet och sötma. Foto: Bärfrämjandet[/caption]