[caption id="attachment_7198" align="alignnone" width="1024"] Råg-och vetekakor som smakar nästan som rågkaka från Polarbröd.[/caption] Det har väl inte undgått någon vilken tragedi som drabbat Polarbageriet i Älvsbyn i Norrbotten. Älvsbyn ligger inte långt från min sommarstuga och Polarbröd ligger mig varmt om hjärtat. Här har jag bakat råg- och vetekakor som påminner väldigt mycket om rågkakor från Polarbröd. Det lär ju bli brist på Polarbröd i butiken, men blir du alltför sugen kan du baka själv. Det är bra om du har en kruskavel, men om du inte har det kan du istället nagga kakorna med en brödnagg eller en vanlig gaffel. Råg-och vetekaka Det går mycket bra att frysa in kakorna, de tinar snabbt efter frysningen. 12–14 kakor 25 g smör 5 dl mjölk 25 g jäst för söta degar 2 msk brödsirap 1 tsk salt ½ tsk stött fänkål ½ tsk stött anis 100 g rågmjöl, ca 2 dl 1 tsk hjorthornssalt 540 g vetemjöl, ca 9 dl Gör så här Smält smöret. Tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingerljum. Finfördela jästen i en bunke och lös den med lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, sirap, salt och finstötta kryddor. Blanda hjorthornssaltet med rågmjölet. Tillsätt det och det mesta av vetemjölet men spara ca 1 dl vetemjöl till utbakning. Arbeta degen väl. Låt jäsa under plastfolie ca 1 timme. Arbeta ihop degen och tillsätt mer mjöl om det behövs. Dela degen i 12–14 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och låt dem jäsa under duk ca 20 minuter. Sätt under tiden ugnen på 250° och sätt in plåtar. Kavla ut bullarna ganska tunt på mjölat bord till ca 15 cm i diameter. Kavla till sist med kruskavel eller nagga kakorna. [caption id="attachment_7199" align="alignnone" width="1024"] Kavla till sist med kruskavel eller nagga kakorna med gaffel eller brödnagg.[/caption] Lägg dem på het plåt och grädda mitt i ugnen ca 5 minuter. Låt dem svalna under duk. Njut dem gärna nybakade, Det går mycket bra att frysa in dem.