Långjästa baguetter med knaprig skorpa.Under semestern brukar jag passa på att baka matbröd till frukosten. Det är underbart med en lång härlig frukost och nybakat bröd. Det här är riktiga favoriter som nästan blir som surdegsbaguetter. Tänk att bara mjöl, salt, vatten och jäst kan bli så gott. Inte alls svåra att göra men tänk på att degen ska jäsa minst 12 timmar. Degen blir ganska fast, men efter den långa jästiden blir den härligt bubblig och inte alls lika fast. Efter den långa jästiden blir degen härligt bubblig och inte alls lika fast.Nästan som surdegsbaguetterDet här är så goda baguetter och trots att det inte är surdeg så blir de nästan som sådana med härligt knaprig skorpa och extra god smak. Degen ska jäsa minst tolv timmar i rumstemperatur innan det är dags att baka ut till fyra härliga baguetter Perfekt när du vill ha nygräddat frukost eller festen. Baguetterna är godast nygräddade, men det går också mycket bra att frysa, tina och sprödvärma före serveringen.Baguetter med fullkornDen här gången hade jag Ölandsvete och dinkelfullkorn i degen och det blir extra gott tycker jag. Jag bakar alltid med ekologiskt och stenmalet mjöl. 4 baguetter5 dl kallt vatten, 500 g5 g jäst2 dl fullkornsmjöl av dinkel eller annat fullkornsmjöl, 120 g10 dl vetemjöl, gärna Ölandsvete, 600 g2 1/2 tsk saltGör så här1. Blanda vatten och jäst (ungefär lika mycket jäst som en stor kikärta). Tillsätt fullkornsmjölet, vetemjölet och salt. Arbeta ordentligt i några minuter. Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur minst 12 timmar.2. Ta upp degen på mjölat bord. Dela degen i fyra bitar. Platta och dra ut bitarna till rektanglar. Börja med att platta till degen till en rektangel.Vik över från långsidan lite över hälften och sedan från andra långsidan lite över den vikta hälften. Vik ihop igen till en korv. Rulla ut ändarna tills de blir avsmalnande och lite spetsiga. Lägg dem på bakplåtspapper med skarven ner. Jäs cirka 30 minuter.3. Sätt ugnen på 250°. Sätt samtidigt in en plåt i ugnen och gärna en liten skål med vatten.4. Flytta över bakplåtspapperet till den varma plåten när baguetterna är färdigjästa.. Sikta över mjöl och skär sneda skåror med vass kniv vinklad till 45°.5. Sätt in plåten mitt i ugnen och häll samtidigt i lite vatten i ugnen så att det blir ångbildning. Grädda ca 25 minuter i nedre delen av ugnen. Sänk temperaturen om de verkar bli brända.6. Ta ut och låt svalna på galler. Här hittar du recept på andra baguetter med torkad frukt och nötter.