En syditaliensk grönsaksrätt med aubergine, tomat och ost. Så gott! Foto: Christina Uhlin Grön favoriträtt från ItalienHär ska ni få recept på en av mina favoriträtter från Italien. Det är en auberginegratäng med tomat och ost som har sitt ursprung i Syditalien. Den är inte svår att göra men jag tycker den blir bäst om man saltar och vattnar ur auberginen först. Det tar lite tid men det kan du kanske göra på morgonen och sedan är det enkelt att göra gratängen. Det finns otaliga recept på gratängen, det här är mitt som jag gjort efter att ha ätit olika varianter i Italien. Jag tycker det blir extra gott om du får tag på Scamorza som är en rökt mozzarella. I annat fall kan du använda vanlig komozzarella.Melanzane alla ParmigianaEn syditaliensk klassiker som det finns otaliga receptvarianter av.6 portionerTid: 30 minuter + 3 timmar4–5 auberginer, 1¼ kg3 tsk saltolivolja till stekning250 g scamorza, rökt mozzarella eller komozzarella½ kruka basilika3 dl finriven parmesan, 75 gTomatås1 gul lök2 vitlöksklyftor2 msk olivolja2 msk tomatpuré750 g tomater1 krm salt1 krm nymald svartpepparTillbehörsallad med gurka och oliverGör så här1. Skär bort stjälkfästet och skiva auberginerna på längden i ½-1 cm tjocka skivor. Lägg dem i en form och strö salt mellan lagren. Täck med plastfolie och lägg på en tyngd, låt stå 2–3 timmar eller längre. Häll bort vätskanoch krama ur och torka skivorna.2. Tomatsås: Hacka lök och pressa vitlöken. Fräs alltsammans i 2 msk olja tills löken mjuknar. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med en kort stund. Skär bort stjälkfästet och tärna tomaterna. Tillsätt dem till löken och sjud ca 30 minuter utan lock tills det mesta av vätskan kokat bort, rör då och då. Kör med mixerstav till en slät sås. Salta och peppra. Obs! Var försiktig med saltet eftersom auberginerna och osten har hög sälta.3. Sätt ugnen på 200°.4. Stek aubergineskivorna i olivolja tills de får fin färg. Lägg upp dem på hushållspapper för att suga upp olja.5. Häll en tredjedel av tomatsåsen i en ugnsform. Lägg ett lager med aubergine lite omlott. Skär osten i små bitar och lägg på cirka hälften av osten och strö även på riven parmesan. Strö över basilikablad som du antingen strimlat eller rivit i bitar. Fortsätt med tomatsås, aubergine, ost och basilika. Avsluta med resten av tomatsåsen och parmesanosten.6. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter tills osten smält och börjar få lite färg.