Foto: Anders NorsellBjud på äppelkakaJag älskar den här tiden när det doftar av goda äpplen i trädgårdarna och för att inte tala om hur det doftar i hela huset när man bakar äppelkakor. Här ska ni få recept på två av mina favoritäppelkakor. Den ena är riktigt lättgjord och riktigt saftig kaka med mandelmassa och som jag toppar med mandel och några syrliga lingon, det blir jättegott. Den andra som jag kallar lyxig är en favorit med en spröd mördeg fylld med rårivna äpplen. Den måste du kavla och det känns kanske inte lika enkelt men det är det värt för här får verkligen äpplena ge sin sötsyrliga smak. Till den är det gott med crème chantilly eller vaniljsås. Lättvispad grädde eller crème chantilly bäst passar till mandelmassekakan, tycker jag. Äppelkaka med mandelmassa och lyxig äppelkaka med kavlad mördeg.Äppelkaka med mandelmassaLingonen ger en fin syrlighet men kan uteslutas om du inte har det hemma. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.1 kaka, 10–12 bitar75 g smör2 stora ägg2 dl strösocker2 1/2 dl vetemjöl2 tsk bakpulver1 tsk stött kardemumma100 g riven mandelmassaFyllning3 äpplen, ev skalade1 dl lingon1/2 dl hackad mandelGör så här1. Sätt ugnen på 175º. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.2. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt.3. Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma och mandelmassa. Rör ner blandningen i äggsmeten och häll i smöret. Häll smeten i formen.4. Fyllning: Klyfta äpplena tunt och tryck ner dem i smeten. Strö över lingon och hackad mandel.5. Grädda på nedersta falsen ca 40 minuter, prova med sticka att den är torr.Lyxig äppelkakaMördeg3 dl vetemjöl, 180 g2 tsk äkta vaniljsocker2 tsk bakpulver1 dl strösocker100 g smör1 ägg, 60 gFyllning4–5 äpplen, ca 600-750 gGarneringflorsockerGör så här1. Blanda alla torra ingredienser i matberedare eller i en skål. Finfördela smöret i blandningen. Blanda ner ägget och arbeta hastigt ihop till en deg.2. Dela degen i 2/3 och 1/3. Kavla den stora degbiten mellan bakplåtspapper med lite mjöl ut en rundel som går upp på kanten eller tryck ut den i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.3. Kavla ut den mindre biten till lock.4. Lägg in båda delarna i frysen 10–20 minuter. Om degen är för lös kan den stå i kyl en stund före kavlingen.5. Sätt under tiden ugnen på 175 grader.6. Skala eventuellt äpplena och grovriv dem direkt över degen.7. Täck med locket och jämna till kanten. Nagga locket på flera ställen med en gaffel.8. Grädda på nedersta falsen 35–40 minuter, tills den fått fin ljus färg. Låt svalna.9. Pudra över florsocker och servera med crème chantilly eller vaniljsås.Crème Chantilly3 dl vispgrädde3 msk florsocker2 tsk äkta vaniljsockerGör så härVispa grädden, men inte alltför hårt. Smaka av med florsocker och vaniljsocker.Vaniljsås5 dl mjölk4 msk strösocker2 msk majsstärkelse3 äggulor1 vaniljstång eller 1 msk vaniljsocker2 dl lättvispad gräddeGör så här1.Blanda mjölk, socker, majsstärkelse och äggulor i en kastrull. Halvera och skrapa ur vaniljstången i blandningen. Låt även vaniljstången koka med. Vaniljsocker tillsätts när såsen kokat.2. Sjud såsen på svag värme under vispning tills den tjocknar. Ta kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsocker. Kyl den i vattenbad.Här hittar du en annan god äppelkaka, inte lik någon av dessa.