[caption id="attachment_9153" align="alignnone" width="1024"] Discovery ett svenskt favoritäpple som redan nu är moget.[/caption] Svenska äppelsäsongen är här Är du sugen på äppelkaka? Det är jag i alla fall. Nu har de tidiga äppelsorterna mognat. I år lär det bli ett riktigt fint äppelår med fina söta äpplen. Det är bara att hoppas att det inte kommer några hagelskurar som snabbt kan förstöra mängder av äpplen. Äpplena är inte säkra förrän de är skördade. Själv har jag numera inte något eget äppelträd utan är glad att det finns svenska äpplen i min butik. För det är något visst med svenska äpplen, syran, sötman och aromen. Ett av de första tidiga sorterna som kommer till butik är Discovery, det är ett av mina favoritäpplen. Fruktköttet är sött och syrligt och mycket aromatiskt, det kan vara lite rosa precis under skalet. Alice, Transparent Blanche, Sylvia, är också tidiga sorter som alla är utmärkta i äppelkakor. Här har jag samlat några favoritkakor med äpplen. Valnötskakan är glutenfri för den som önskar det. I helgen ska jag baka äppelkaka längtar efter det. Det är en del av charmen med att äta efter säsong, att börja längta. Önskar er alla en trevlig helg! [caption id="attachment_5097" align="alignnone" width="1024"] En riktigt saftig äppelkaka med mandel och kardemumma.[/caption] Saftig äppelkaka med mandelmassa Den här kakan är enkel att göra och riktigt saftig och god. Extra läckert blir det med crème chantilly, vaniljsås, eller grädde till kakan. 1 kaka, cirka 10 bitar Tid: 15 minuter + 35 minuter i ugn 2 stora ägg 1½ dl strösocker 2 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 2 tsk finstött kardemumma 200 g riven mandelmassa 3–4 äpplen 1 dl hackad sötmandel 75 g smör Crème chantilly ½–1 vaniljstång 3 dl vispgrädde 3 msk florsocker Gör så här 1. Sätt ugnen på 175°. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Smörj formen. 2. Vispa ägg och socker pösigt. 3. Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma och mandelmassa. 4. Rör ner blandningen i äggsmeten och häll i formen. 5. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i ganska tunna klyftor. Tryck ner klyftorna i smeten. Strö över mandelhacket. Hyvla över smöret med en osthyvel. 6. Grädda 35–40 minuter på nedersta falsen. 7. Crème chantilly: Halvera vaniljstången och skrapa ur fröna i en bunke, lägg även i stången. Häll på grädden och vispa till en lätt och fluffig kräm. Smaka av med lite florsocker. Låt vaniljstången ligga i till det är dags att servera. [caption id="attachment_5268" align="alignnone" width="1024"] Saftig äppelkaka med kokosmaräng. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Äppelkaka med kokosmaräng En riktigt saftig kaka fylld med kaneläpplen och på toppen ett kokostäcke. 15 bitar Tid: 30 minuter + ca 40 minuter i ugn 125 g smör 1 dl strösocker 2 stora äggulor 2 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 2–3 äpplen, ca 350 g 1½ tsk mald kanel Kokosmaräng 2 stora äggvitor 1 dl strösocker 3 dl kokosflingor Gör så här 1. Sätt ugnen på 175°. 2. Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt äggulorna en i taget under vispning. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner i smeten. 3. Skala äpplena och skär dem i klyftor. Vänd runt klyftorna i kanel, går lätt om du blandar alltsammans i en plastpåse. Tryck ner klyftorna i degen. 4. Klä en form, ca 18x25 cm, med bakplåtspapper eller kläm fast ett bakplåtspapper i en rund form, ca 24 cm i diameter, med avtagbar kant. Fördela smeten i formen och tryck ner äppelklyftorna ordentligt. 5. Grädda på andra falsen nerifrån i ugnen ca 20 minuter tills kakan stannat på ytan. Förbered under tiden marängen. 6. Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning och vispa till en fluffig maräng. Vänd ner kokosflingorna men spara ett par matskedar. 7. Fördela kokosmarängen över den halvgräddade kakan och strö över de sparade kokosflingorna. Fortsätt grädda långt ner i ugnen ca 20 minuter eller tills kokosmarängen har fått fin färg. Låt svalna. [caption id="attachment_5278" align="alignnone" width="1024"] Äppelkaka på enkelt vis. Foto Ulrika Pousette.[/caption] Äppelkaka på enkelt vis Det här är en enkel och lättgjord äppelkaka, men så god. Kanske har du redan ingredienserna hemma. Det är nästan som en vanlig sockerkaka förutom äpplena och kanelen som gör den så saftig och smakrik. När jag har gott om äpplen brukar dubbla eller tredubbla satsen, för det går bra att frysa kakan också om du vill. Kakan är god att äta som den är till en kopp te eller kaffe. Vill du lyxa till det kan du naturligtvis servera vaniljsås till. 1 kaka, ca 10 bitar 75 g smör 2 stora ägg 1 1/2 dl strösocker 3 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver Fyllning 3 äpplen, ev skalade 1/2 dl strösocker 2 tsk kanel ev lite mandelspån Gör så här 1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. 2. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. 3. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner blandningen i äggsmeten och häll i smöret. 4. Fyllning: Klyfta äpplena tunt och blanda dem med socker och kanel. Tryck ner dem i smeten. Strö eventuellt över lite mandelspån. 5. Grädda på nedersta falsen ca 45 minuter. Prova med en sticka att den är torr. [caption id="attachment_7257" align="alignnone" width="1024"] Äppelpaj med valnötter och kanel. Så enkel och så god.[/caption] Äppelkaka med valnötter Enlare än så här kan det knappast bli. Har du ingen matberedare kan du hacka nötterna för hand och sedan blanda med resten av ingredienserna. Denna är glutenfri. 6 portioner 600-700 g äpplen 175 g valnötter 2 d brun farin, 150 g 2 tsk kanel 2 ägg 75 g smör, kallt Tillbehör lättvispad grädde eller vaniljglass Gör så här 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Skiva eller klyfta äpplena tunt. Lägg dem i en smord ugnsform, ca 24 cm i diameter. 3. Hacka 150 g valnötter, farinsocker och kanel i matberedare. 4. Tillsätt smöret i bitar och kör till en smulig deg. Blanda ner äggen. 4. Bred smeten över äpplen. Bryt sönder de sparade valnötterna och strö dem över degen. Grädda mitt i ugnen 30-35 minuter. Servera gärna lite ljummen tillsammans med lättvispad grädde.