[caption id="attachment_9413" align="alignnone" width="1024"] Supersaftig äppelkaka med saffran. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Fika gott i AllhelgonahelgenÄr du sugen på att baka i helgen? Varför inte bjuda in till Allhelgonafika i helgen. Novembermörkret kan behöva piggas upp. Kanske har du börjat längta efter julbak? Det är ju ett tag kvar, men lite har jag faktiskt börjat längta. Det är ju så underbara dofter som sprider sig i huset när man bakar. Allt med julen börjar tidigare för varje år och man ser att julen redan gjort sitt intåg i butikerna.Men fortfarande är det ju tid för härliga äppelkakor. Det här är ingen julkaka utan en underbar och saftig äppelkaka med saffran, kanel och mandelmassa, i en helt helt ljuvlig smakkombo. Den är lika god til te som till kaffe.Själv ska jag ta semester några dagar och resa bort. Jag kommer inte baka några kakor utan i stället njuta i Italien. Följ mig gärna på Instagram så får du kanske lite italiensk inspiration under helgen. Det ska bli så mysigt och jag älskar Italien och den italienska maten.Önskar er alla en fin Allhelgonhelg med god mat och många tända ljus. Låt tankarna gå till de som inte finns med oss längre.Äppelkaka med saffran1 kaka, 10-12 bitar1/2 kuvert saffran à 1/2 g1 tsk sprit, t ex vodka eller rom75 g smör2 stora ägg1 1/2 dl strösocker3 dl vetemjöl2 tsk bakpulver100 g riven mandelmassaFyllning3 äpplen1/2 dl strösocker1/2 tsk kanelGör så här:1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.2. Stöt saffranet med något tsk av sockret och blanda med 1 tsk sprit.3. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt.4. Blanda mjöl, bakpulver och mandelmassa. Rör ner blandningen i äggsmeten och häll i saffranet med spriten och smöret i smeten. Rör så att allt blandas väl. Häll smeten i formen.5. Skala eventuellt äpplena och klyfta dem tunt. Blanda dem med socker och kanel.6. Tryck ner äppelklyftorna tätt i smeten .7. Grädda på nedersta falsen ca 45 minuter. Prova med en sticka, känn att stickan är torr.