Äppeldessert med havre- och mandelfras4-6 portioner15 minuter3–4 syrliga äpplen1 msk smör1 msk strösocker½ tsk kanelHavrefras med mandel50 g smör2 dl havregryn½ dl hackad sötmandel eller andra nötter, solrosfrön eller pumpafrön3 msk strösocker1 tsk nystött kardemummaTillbehörLättvispad grädde eller vaniljglassGör så här1. Havrefras med mandel: Hetta upp smöret tills det blir ljusbrunt, tillsätt havregryn, mandel och strösocker. Rör runt och låt det rosta i smöret någon minut. Tillsätt kardemumman och ställ åt sidan.2. Skär äpplena i ganska tunna klyftor. Fräs dem några minuter i smöret tillsammans med socket och kanel.3. Servera äppelklyftorna med havre- och mandelfraset och lättvispad grädde eller vaniljglass. Äppelkaka med kanelfyllning och krispig topp.ca10 bitar15 minuter + ca 45 minuter i ugn125 g smör, rumsvarmt2 dl strösocker3 ägg3 dl vetemjöl, 180 g½ msk bakpulver1 dl mjölkFyllning3–4 äpplen, 300 g50 g smör1 dl vetemjöl1/2 dl strösocker1 msk mald kanel100 g vit chokladTillbehörLättvispad gräddeGör så här1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.2. Vispa smör och socker pösigt med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget.3. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten och till sist mjölken.4. Fyllning: Smält smöret. Ta från värmen och rör ner vetemjöl, socker och kanel.5. Skala eventuellt äpplena och skär dem i klyftor.6. Häll i hälften av smeten i formen och fördela kanelströsslet ovanpå. Tryck sedan ner äpplena och till sist resten av smeten.7. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter tills kakan är nästan färdiggräddad. Strö över den hackade chokladen och grädda ytterligare 5–10 minuter högt upp i ugnen. Ta ut och låt svalna. Servera som den är eller tillsammans med lättvispad grädde.