[caption id="attachment_9201" align="alignnone" width="1024"] Äppelpizza med kardemumma och äppelpizza med kanel oc mandelsplitter och längst bak en knäckig äppeltosca.[/caption] Vet inte om ni missade Go'kväll i går kväll. Jag bakade äppelkakor av två olika karaktär. Två äppelpizzor med en god vetedeg med kardemumma toppad med mandelmassa och äppelskivor sedan lite socker, kardemumma eller kanel och lite smör. Mandelspån eller mandelsplitter är också gott för den som önskar. De ser verkligen ut som pizzor och blir förföriskt goda. Du kan frysa in dem om du vill. De är goda att äta precis som de är eller med lite vispad grädde. Tyvärr hade det blivit fel i receptet när det publicerades på SVTrecept i går kväll. Det ska bara vara 1/2 dl socker i degen. Några av er upptäckte det och hörde av er redan i går kväll. Tack för det! Nu ska recepten vara rättade på SVT. Saftig äppelkaka med kardemumma och knäckig honungstosca Sedan gjorde jag en riktigt saftig äppelkaka med kardemumma och ett knäckigt täcke av mandeltosca med honung. Så gott det blir, allt gott i en enda kaka. God precis som den är eller med en klick vispad grädde. [caption id="attachment_9202" align="alignnone" width="1024"] Saftig äppelkaka med kardemumma och knäckig honungstosca.[/caption] Äppelkaka med knäckig tosca En riktigt saftig och god kaka som är lätt att baka och dessutom mycket hållbar.. 10-12 bitar Tid: 20 minuter + ca 45 minuter i ugn smör + ströbröd till formen 125 g smör, rumsvarmt 2 dl strösocker 2 ägg 1 msk kardemummakärnor 3 dl vetemjöl, 180 g 1/2 msk bakpulver ca 450 g äpplen Toscatäcke 50 g smör 1 ½ msk vetemjöl ½ dl strösocker 2 msk honung 50 g mandelsplitter eller mandelspån Tillbehör Ev lättvispad grädde Gör så här 1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en kakform, 1 1/2 liter. 2. Vispa smör och socker tills det blir riktigt pösigt. Vispa sedan ner äggen ett i taget. 3. Finstöt kardemummakärnorna i en mortel. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma och rör ner det i smeten. 4. Blanda väl och fördela smeten i formen. Skala eventuellt äpplen och klyfta dem. Tryck ner dem tätt i smeten. 5. Grädda kakan på nedersta falsen30–35 minuter tills den stannat. Höj temperaturen till 200°. Flytta upp gallret lite högre upp i ugnen. 6. Förbered toscatäcket: Smält smöret och tillsätt mjöl, socker, honung och mandelspån. Låt sjuda några minuter under omrörning. Häll ut smeten över kakan och fortsätt grädda ytterligare ca 10–15 minuter tills toscatäcket fått fin ljusbrun knäckfärg. Låt svalna. [caption id="attachment_9203" align="alignnone" width="1024"] Äppelpizza med kardemumma.[/caption] [caption id="attachment_9204" align="alignnone" width="1024"] Äppelpizza med kanel och mandelsplitter.[/caption] Äppelpizzor Till två pizzor, 8–12 bitar/pizza 2 1/2 dl mjölk 25 g jäst för söta degar 75 g smör, rumsvarmt 2 krm salt 1 tsk kardemumma 1 ägg ½ dl strösocker 8 dl vetemjöl, 480 g Fyllning till 1 pizza 150 g mandelmassa, grovriven 3 äpplen 2 msk strösocker 1 tsk kanel eller 1 tsk nystött kardemumma ev 25 g mandelspån eller mandelsplitter 2 msk smör Gör så här 1. Låt mjölken bli fingerljum (37º). 2. Finfördela jästen i en bunke och rör ut den med den fingerljumma mjölken. Tillsätt smöret i klickar, kardemumma, ägg, socker och det mesta av vetemjölet, men spara ca 1 dl mjöl. Arbeta samman till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om degen är alltför kladdig. Låt jäsa ca 1 timme. 3. Sätt ugnen på 200º. 4. Ta upp degen på mjölat bord och dela den i två delar. Kavla ut dem till stora rundlar ca 30 cm i diameter. Riv mandelmassa grovt direkt över degen. Skiva äpplena tunt och lägg på dem. Strö över kanel eller kardemumma blandat med socker. Strö eventuellt över mandelspån eller mandelsplitter. Klicka över smöret i små bitar. Låt jäsa ca 10 minuter. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. [caption id="attachment_9205" align="alignnone" width="1024"] Äppelbak i tv-studion.[/caption] Här kan ni se hela programmet.