[caption id="attachment_3032" align="alignnone" width="700"] Apelsinmums, en saftig kaka med smak av apelsin toppad med kärleksmumsglasyr. Foto: Camilla Hamid[/caption] I går eftermiddag var jag på ett event här i Malmö anordnat av Dansukker. Huvudpersonen var Camilla Hamid, som driver den framgångsrika bloggen Mykitchenstories. Hon bjöd på söta läckerheter inspirerade av svenskt fika och sötsaker från Balkan och Mellanöstern. Jag blev väldigt förtjust i kakan apelsinmums. En söt saftig kaka med kärleksmumsglasyr. Hon kokar en hel apelsin och mixar den sedan när den är helt mjuk, det blir en fin smak av apelsin med lite bitterhet av skalet och passar perfekt till chokladglasyren som toppar kakan. Välj självklart en ekologisk apelsin. Camillas apelsinmums Glutenfri marockansk apelsinkaka med kärleksmumsglasyr. 1 kaka, 8–10 bitar 1 mogen apelsin, ekologisk 1 stort eller 2 små ägg 1,25 dl strösocker 0,5 dl mörkt muscovadosocker 200 g mandelmjöl Kärleksmumsglasyr 75 g smör 0,75 dl vätska 1 dl kakao 1 msk vaniljsocker 2,5 dl florsocker kokosflingor till garnering Gör så här: 1. Tvätta apelsinen noga. Ta bort eventuella klisterlappar på. Lägg apelsinen som den är (med skal) i en kastrull och täck med vatten. Låt vattnet koka upp på medelvärme och låt det sedan sjuda i ca 45 minuter eller tills du känner att apelsinen har blivit alldeles mjuk. 2. Låt apelsinen svalna och dela den sedan i grova bitar. Ta bort eventuella kärnor. Mixa apelsinbitarna till en fin puré. Ställ åt sidan. 3. Sätt ugnen på 175° (över-och undervärme). 4. Vispa ägg, strösocker och muscovadorörsocker till en riktigt fluffigsmet. 5. Ha i apelsinpurén och rör om tills den fördelat sig jämnt i smeten. 6. Sikta till sist ner mandelmjölet och vänd försiktigt med en slickepott till en jämn smet. 7. Täck din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den. 8.Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20-30 minuter eller tills att den fått en fin gyllene färg och är genomgräddad. 9. Låt kakan svalna helt och hållet innan du har på kärleksmumsglasyren. 10.Glasyr: Smält smöret och låt svalna. Blanda sedan ihop smöret med resten av ingredienserna till en jämn och bredbar smet. 11. Bred ut glasyren över kakan. Garnera med kokosflingor. 12. Låt glasyren stelna lite innan du skär upp kakan i bitar och serverar.