[caption id="attachment_10376" align="alignnone" width="1024"] Nu är apelsinerna extra söta och goda. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Lätt och fräsch tårta Jag är helt tokig i apelsiner, så här års äter jag minst 3 om dagen. En pressad på morgonen, en efter lunchen och sedan brukar det bli minst en på kvällen. Just nu är de så söta, saftig och underbart goda. Jag äter ju oftast apelsinerna naturella, men så kom jag att tänka på den här fräscha och lätta tårtan som jag gjort för länge sedan. Den är perfekt att göra när apelsinerna är som sötast och godast. Du kan också använda riktigt god söt färdigpressad juice. Det är ingen tung tårta utan lite mindre fet för jag har kesella och mellangrädde. Jag vet att en del brukar vara lite rädda för att använda gelatin. Men jag tycker det är lätt att lyckas när man har en vätska att lösa gelatinet i. Blanda det sedan med bara lite av äggvispet. Så följ bara receptet så är jag säker på att du lyckas om du blir sugen. Tårtfatet har Monica Johansson på G-studion i Gustavsberg gjort. [caption id="attachment_10363" align="alignnone" width="1019"] Läcker apelsinmousse tårta med chokladbotten. Foto: Pepe Nilsson[/caption] Apelsinmoussetårta med chokladbotten ca 12 bitar 200 g mandelmassa 2 msk kakao 2 ägg 50 g mörk choklad Apelsinmousse 4 gelatinblad 2 äggulor 1 dl strösocker 1 burk kesella, 10 % finrivet skal av 1 ekologisk apelsin 1 dl pressad apelsin 2 1/2 dl mellangrädde eller vispgrädde Apelsingelé 2 gelatinblad 2 dl pressad apelsin 2 msk strösocker 2–3 apelsiner Gör så här 1. Sätt ugnen på 175°. 2. Botten: Riv mandelmassan grovt eller kör den i matberedare. Blanda ner kakao och ägg till en jämn massa. Tillsätt hackad choklad. Häll smeten i en form med löstagbar kant (24–26 cm i diameter) med ett bakplåtspapper fastklämt i botten. Grädda på nedersta falsen 15-20 min. 3. Mousse: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Vispa gulor och socker. Blanda ner kesella. 4. Häll apelsinjuicen och det rivna apelsinskalet i en liten kastrull ta upp och lägg i de 4 gelatinbladen och värm tills de smälter. Blanda sedan blandningen med lite av äggvispet och sedan med resten. Vispa grädden och vänd ner den. Fördela moussen över den kalla bottnen. Ställ i kyl några timmar tills den stelnar. 5. Gelé: Blötlägg 2 gelatinblad i kallt vatten 5 minuter. Blanda apelsinjuice socker i en liten kastrull. Ta upp och lägg i gelatinbladen. Värm tills de smälter. Låt svalna. Skär bort skalet från apelsinerna, halvera och skiva dem. Garnera den stelnade tårtan med apelsinskivor och skeda över apelsinjuicen som ska vara som ovispad äggvita. Ställ in ytterligare några timmar i kylen. Här hittar du en annan god tårta med apelsiner.