[caption id="attachment_6346" align="alignnone" width="1024"] Apelsinmarmelad - extra lättgjord.[/caption] I helgen var det ovanligt tråkigt väder i Malmö och jag passade på att göra apelsinmarmelad. För nu är det hög tid att göra citrusmarmelad, de är fina och prisvärda. Det här är ett recept på min enkla marmelad som jag gör i matberedare och med syltsocker. Men den går lika bra att göra med vanlig kniv, det tar bara lite längre tid. I helgen strejkade min matberedare så jag skar frukterna med skalen i små bitar. De skalade frukerna mixade jag med mixerstav. Går naturligtvis bra att skära dem också med kniv. Det blir många burkar av satsen och så många att jag inte inte hade tillräckligt med burkar utan fick ta till vanliga glas på slutet. Marmeladen blir frisk och god och brukar hålla sig bra om den förvaras i kylskåp. Tips! För att vara säker på att burkarna är riktigt rena, diska ur dem en extra gång och skölj noga. Låt dem sedan ligga och torka i ugnen vid 100°. Snabb och lättgjord apelsinmarmelad Det här är en riktigt lättgjord marmelad om du gör den med matberedare. Jag använder alltid ekologiska frukter till marmelad. Syltsockret gör att den alltid stelnar. Ca 2¾ kg marmelad 2 skalade apelsiner, 2 apelsiner med skal och 1 citron med skal (total vikt 1 kg) 1 liter vatten 1 kg syltsocker Gör så här 1. Tvätta och borsta citrusskalen väl. Skär frukten i mindre bitar. Kör allt i matberedare till ett mos med små skalbitar eller skär i små bitar för hand. [caption id="attachment_6350" align="alignnone" width="1024"] Koka upp citrusfrukterna med vatten i en stor gryta och koka 20 minuter under lock.[/caption] 2. Koka upp och koka sedan moset med vattnet ca 20 minuter under. Tillsätt sockret, lite i taget, och fortsätt koka kraftigt utan lock ca 15 minuter. Skumma sedan. [caption id="attachment_6351" align="alignnone" width="1024"] Koka kraftigt utan lock ca 15 minuter och skumma sedan.[/caption] [caption id="attachment_6352" align="alignnone" width="1024"] Häll upp på rena burkar och sätt på lock. Låt svalna och förvara sedan i kylskåp.[/caption] 3. Häll upp på rena burkar och sätt på lock. Förvara marmeladen i kylskåp.