[caption id="attachment_7814" align="alignnone" width="1024"] Bästa tid för att göra citrusmarmelad och citrus curd. Foto: Per-Erik Berglund[/caption] Lys upp med citrusfrukter Nu är det tid att ta vara på citrusfrukterna. Jag är helt galen i citrus, så här års äter jag dem naturella; morgon, middag och kväll. Bara att titta på de vackra färgerna piggar upp. Jag gillar också att ha marmelad till helgfrukosten. Fram tills nu har jag kunnat njuta av plommonmarmeladen som jag kokade i höstas. Nu är den helt slut och jag har kokat en stor apelsin- och citronmarmelad, en stor sats som räcker länge. Det är fantastiskt du behöver citrusfrukterna och strösocker. Inget geléringsmedel eller konserveringsmedel behövs. Marmeladen håller i många, många månader. Det är också trevligt att ge bort en burk. Välj ekologiska citrusfrukter När jag ska använda skalet av citrusfrukter är jag noga med att välja ekologiska frukter. När jag ska koka marmelad brukar jag passa på när det är extrapriser på just ekologiska citrusfrukter. De kan till och med vara billigare än konventionellt odlade när de säljs till extrapris. Kan också vara bra att samla på sig lagom stora glasburkar till marmedladen. Citrus curd När jag ändå är i gång passade jag på att göra citrus curd också. En kräm av ägg, citrus och smör. Det är ju ett riktigt lyxpålägg men passar också som fyllning i till exempel en rulltårta eller som fyllning i andra bakverk. Jag gör den av både citron och apelsin. Den håller fint några veckor i kylskåp. Apelsin- och citronmarmelad Lite annorlunda och god smak får marmeladen av kanel, men den kan givetvis uteslutas. Apelsinerna ska helst inte vara alltför tjockskaliga. Ta vara på ändbitar och kärnor. Knyt in dem i gasbinda för de innehåller mycket geléämne som gör att marmeladen geléar sig fint. ca 6 burkar marmelad Tid: 2 timmar 1 kg ekologiska apelsiner 400 g ekologiska citroner 1 liter vatten ev 2 stänger Ceylonkanel, ca 5 cm/st 2 kg strösocker Gör så här 1. Borsta och tvätta frukten mycket väl i varmt vatten. 2. Dela frukterna på längden i 4 klyftor och skiva dessa mycket tunt. Ta vara på kärnorna och ändbitarna. Knyt in dem i gasbinda. 3. Lägg frukten och knytet i en stor gryta. Häll på vattnet och låt koka under lock 50–60 minuter. 4. Rör ner sockret lite i taget och lägg i ev kanelstänger, låt sedan koka kraftigt utan lock ca 30 minuter. Rör om ett par gånger under tiden. Du ska inte röra för mycket, det kan göra att massan sockrar sig. Gör pektinprovet för att se att massan är färdig. I annat fall, koka massan ytterligare några minuter. Fiska upp och släng knytet med ändbitar och kärnor. Skumma den färdigkokta massan. Ös upp på rena, varma burkar. Kyl och förvara burkarna svalt. Gör pektinprov Häll lite av massan på en kyld tallrik. Ställ kallt en stund. Se om du kan dra ett streck genom marmeladen utan att den flyter ihop. Bara det yttersta När du river citrusskal, ta bara det yttersta, det är där de aromatiska oljorna sitter. Det vita på skalet är beskt. Extra lättgjord apelsinmarmelad Vill du göra en snabbare variant så får du här recept på en lättgjord variant som jag gör med syltsocker. Det går mycket snabbare men det blir inte riktigt samma konsistens som den som jag kokar med enbart vanligt strösocker. Där det egna pektinet i citrusfrukterna och den långa koktiden gör att det geléar sig. Recepet på den extra lättgjorda marmeladen hittar du här. Citrus curd I den här goda curden är det både citron och apelsin. Den är underbar att breda på rostat bröd eller använda som fyllning i en rulltårta eller andra bakverk. 2 små burkar Tid: 30 minuter 2 ekologiska apelsiner 1 citron 2 stora ägg 2½ dl strösocker 125 g smör Gör så här 1. Riv skalet på frukterna fint. Pressa ur saften och ta tillvara på all citronsaft och fyll upp med pressad apelsin tills du har totalt 2 dl saft. 2. Blanda citrusskal, -saft, strösocker och ägg i en tjockbottnad kastrull. Sjud till en kräm på svag värme under vispning. 3. Ta från värmen och blanda ner smöret i bitar. Vispa runt tills det smält. Häll upp på burkar och förvara i kyl.