[caption id="attachment_9867" align="alignnone" width="1024"] Ansjovislåda som en Janssons frestelse men mer lättlagad. Foto: Eva Hildén[/caption] Förenklad Jansson Har du fått tag på ansjovisfiléer? Det är brist och kan vara svårt att få tag på den märkesledande ansjovisen Grebbestad. Men jag såg att det går att hitta kedjornas egna varianter som är snarlika. Men ut och leta i butikerna. I år har jag gjort en annorlunda och lite mer lättlagad variant av Janssons frestelse. Jag blev själv väldigt nöjd och tycker att den blev så god. Jag skalar och kokar potatisen och mosar den sedan grovt innan jag häller på ansjovis, ansjovisspad och fräst lök. Jag hade även dill i och det blev mycket gott, men självklart kan du utesluta dill. Sedan toppar jag med lite riven ost. Supergott! Inlagda rödbetor bästa tillbehöret Har du testat rödbetor till Janssons? Det är så gott och ett måste för mig. Rödbetornas sötma och syra passar så bra till den gräddiga Janssonsen med ansjovis. Ja, testa så får ni känna hur gott det är tillsammans. Knäckebröd är också gott att servera till. Ansjovis är skarpsill Det vi i Sverige kallar ansjovis är skarpsill, sprattus sprattus heter den på latin. Det är inte samma fisk som man i Medelhavsområdet kallar ansjovis. På svenska brukar vi kalla dess fiskar sardeller och de är saltade och inlagda i olja. Vår svenska ansjovis är inlagd med ättika, socker och salt och kryddad med bland annat muskot, kanel, ingefära och kryddnejlika. Den ligger och lagras i kalla bergrum under lång tid. Det är just den som ger den underbara smaken till Janssons frestelse. Ansjovislåda Smakar nästan som en Janssons frestelse fast denna är mycket enklare att laga. Du slipper strimla potatisen. 8 portioner på buffé Tid: 25 minuter + gräddning ca 600 g mjölig potatis 1 gul lök 1 msk smör 1 burk ansjovisfiléer, 125 g 1½ dl vispgrädde ev 1 dl hackad dill 1 dl finriven lagrad ost Gör så här 1. Skala och koka potatisen i osaltat vatten. 2. Finhacka löken och fräs den mjuk i smöret. Häll av och spara spadet från ansjovisen. Blanda spadet med grädden. Hacka ansjovisen. 3. Sätt ugnen på 225°. 4. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Mosa den grovt med potatisstöt eller trägaffel. Blanda ner lök, ansjovis och dill. Fördela blandningen i en ugnsform. Häll på ansjovisgrädden och strö över riven ost. 5. Gratinera ca 20 minuter i mitten av ugnen tills ytan börjar få lite färg.