[caption id="attachment_3523" align="alignnone" width="700"] Fotograf Carin Pålsson plåtar veganmeny i vårt provkök.[/caption] I går och idag har det varit mycket köksarbete för mig. I går förbereddde jag allt som skulle fotas och tidigt i morse var jag på plats för att förbereda resten. Det skulle ta för lång tid och bli mycket väntan om jag inte hade förberett när fotografen kommer. Det blev två festmenyer varav den ena en vegomeny eller egentligen blev det veganmeny med burgare till huvudrätt och en marängdessert till efterrätt. Då kanske ni undrar hur det kan vara veganskt för maränger gör man ju normalt med äggvita. Men jag har gjort dem på kikärtsspad och det blev så fantastiskt fina, spröda och goda maränger. Bra också för alla äggallergiker. Så nästa gång du använder kikärter spara spadet och gör de allra godaste maränger man kan tänka sig. Ekologiska kikärter på tetra Jag använde spadet från ekologiska osaltade kikärter på tetra. Spadet från burkkikärterna såg inte så aptitligt ut, det var mörkt och grått i färgen, så det slängde jag. Kikärtsspadet innehåller väldigt mycket proteiner precis som äggvita. Jag testade och gjorde hälften vanliga och hälften kokosmaränger och båda blev väldigt bra. Så gillar du inte kokos kan du bara utesluta det. Maränger är väldigt hållbara och förvarar du dem bara torrt så håller de i många månader. Perfekta att ha hemma när du vill trolla fram en snabb dessert. Ha en trevlig fredagkväll! Äggfria kokosmaränger ca 75 stycken 1 1/2 dl kikärtsspad 1/2 tsk pressad citron 2 dl strösocker 3 dl kokosflingor Gör så här 1. Sätt ugnen på 100°. 2. Vispa kikärtsspad och pressad citron till tjockt skum. Tillsätt sedan sockret lite i taget under vispning. 3. Fortsätt vispa till en fast maräng. Klicka eller spritsa ut smeten på plåtar med bakplåtspapper. 4. Grädda mitt i ugnen ca 1 1/2 timme eller tills de känns lätta och torra. Stäng av ugnen och kläm fast en grytlapp i luckan och låt dem torka på eftervärme. Förvara dem torrt.