Affogato al caffèI dag är det kaffets dag och då kom jag att tänka på en italiensk favoritdessert med kaffe som är så god och enkel att göra. Det är helt enkelt en glasskula som drunknar i kaffe. Jag gillar att göra den med valnötsglass, men den är även god med vaniljglass, vaniljglass med krossad choklad, chokladglass eller annan glass med smaker som passar till kaffe. Den innehåller lite sprit men givetvis kan du hoppa över spriten. Det blir gott ändå. Affogato al caffèNamnet betyder drunknad i kaffe på italienska. Det är glasskulan som drunknar i kaffet och spetsas med till exempel cognac, whiskey eller Baileys. En alltid lika god och lättgjord dessert. Går mycket bra att göra utan alkohol också.4 portioner10 minuter½ liter glass, t ex valnötsglass, vaniljglass eller chokladglass2 dl varmt espressokaffe4 msk cognac, irländsk whiskey eller romGör så här1. Gör i ordning kaffet.2. Lägg en kula glass i varje glass. Häll det varma kaffet och spriten över glasskulan. Servera genast.Här hittar du recept på en god kaffedrink som också är som en dessert