[caption id="attachment_3042" align="alignnone" width="700"] En riktigt god och saftig saffranskaka med äpple. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Sitter och jobbar i Stockholm och här är det så grått och regnigt. Ja, vädermässigt den mesta trista novemberdag ni kan tänka er. Tur att det snart är dags för adventsmys. Jag ska plocka fram ljusstakar och annat adventspynt redan i kväll för på söndag är det ju första advent. Advent är en mysig start på julförberedelserna. Till adventsfika vill jag alltid ha något med saffran, men det är inte alltid jag har hunnit med stora lussebaket. Men då är den här kakan perfekt, den smakar ljuvligt av saffran och blir så saftig och god. Jag kallar den adventskaka eftersom jag just brukar baka den till advent. Den tar inte lång tid att baka utan det är bara gräddningen som tar lite tid. Men när den gräddar sprider sig underbara dofter och det börjar dofta jul. Ha en skön fredag! I morgon kommer något nytt och gott att baka till advent. Adventskaka med saffran och äpple En riktigt saftig äppelkaka med saffran och mandelmassa. 1 kaka, 10–12 bitar 1/2 kuvert saffran à 0,5 g (ca 1/2 krm) 1 tsk sprit, t ex vodka, cognac eller rom 75 g smör 2 stora ägg 1 1/2 dl strösocker 3 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 100 g riven mandelmassa Fyllning 3 äpplen 1/2 dl strösocker 1/2 tsk kanel Gör så här 1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. 2. Stöt saffranet och blanda med 1 tsk sprit. 3. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. 4. Blanda mjöl, bakpulver och mandelmassa. Rör ner blandningen i äggsmeten och häll i saffranet med spriten och smöret i smeten. Häll smeten i formen. 5. Skala eventuellt äpplena och klyfta dem tunt. Blanda dem med socker och kanel. 6. Tryck ner äppelklyftorna tätt i smeten. 7. Grädda på nedersta falsen ca 45 minuter. Prova med sticka, känn att stickan är torr. Njut den till en kopp te eller kaffe. Tips! Det går mycket bra att frysa in kakan om du skulle få över något.