Skinkrest bli mellandagsfestHar du kvar något av julskinkan? Här kommer några tips på vad du kan göra för nya rätter av din skinka. Efter jul brukar det också vara lätt att hitta skinka till extrapris. Har du mycket rester av annat från vill jag tipsa om att göra smörrebröd. På smörrebröd passar det mesta allt från sill, lax, ägg och strömming till ostar av olika slag. I inlägg under hittar du tips på smörrebröd. Smördegspiroger med skinka och svamp. Foto: Ulrika PousetteSmördegspiroger med skinka och svamp Pirogerna passar som förrätt eller vickning och även som huvudrätt om du serverar en rejäl sallad till.12 pirogerTid: 35 minuter1 kyld smördeg, ca 250 g1 söndervispat äggFyllning1 gul lök200 g champinjoner1 msk smör200 g kokt skinka3 dl riven lagrad ost nymald svartpeppar och ev saltGör så här1. Sätt ugnen på 200°.2. Fyllning: Finhacka löken och svampen. Svampen kan hackas i matberedare. Fräs allt i smör tills det blir mjukt och vätskan kokat bort. Tärna under tiden skinkan.3. Blanda ner skinka och ost i svampfräset och peppra. Eftersom osten och skinkan är salta brukar inte salt behövas. Smaka av.4. Rulla ut smördegen och skär i 12 fyrkanter. Fördela fyllningen i klickar på smördegen. Pensla kanterna med ägg. Vik över till trekanter och tryck ihop skarven med en gaffel. Hit kan föreberedas.5. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter till fin färg. Servera dem ljumma med en sallad. Skinkwok med brysselkål. Foto: Ulrika PousetteSkinkwokBrysselkålen får väldigt god smak när den wokas. Extra snabb smaksättning med färdig teriyakisås gör det här till en supersnabb middag.4 portionerTid: 20 minuter500 g brysselkål2 msk olja½ purjolök1 paprika250 g kokt skinka300 g äggnudlarca 1½ dl teriyakisåsGarneringev rostade sesamfrönev finstrimlad chiliGör så här1. Koka upp vatten till nudlarna.2. Ansa och halvera brysselkålen. Woka brysselkålen i oljan tills de börjar mjukna och få lite färg.3. Skölj och strimla purjolöken och paprikan. Lägg ner dem och fortsätt woka till de också börjar mjukna.4. Strimla skinkan. Tillsätt den och låt den bli varm i woken.5. Tillaga äggnudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Låt dem rinna av i ett durkslag och blanda dem med woken.6. Häll över såsen och blanda. Smaka av. Strö eventuellt över sesamfrön och finstrimlad chili. Bakad potatis med skink- och currysås. Foto: Ulrika PousetteBakad potatis med skink- och currysåsPotatisarna blir godare om de bakas direkt på ugnsgallret i stället för att lindas in i aluminumfolie, som det brukar stå i många recept. I folie blir de mer som kokta.6 portionerTid: 15 + 50 minuter i ugn6 bakpotatisarSås2 dl finstrimlad purjolök eller salladslök2 tsk olja1 msk curry100–150 g kokt skinka, tärnad1 äpple, tärnat1 dl majonnäs3 dl gräddfil eller crème fraicheGör så här1. Sätt ugnen på 250°. Tvätta potatisarna väl och skär ett kryss på varje potatis. Baka ca 50 minuter för stora bakpotatisar har du mindre potatisar så blir tiden kortare. Baka på ugnsgallret i nedre delen av ugnen. Prova med en sticka att de är mjuka.2. Sås: Fräs purjolöken i olja några minuter. Tillsätt curryn och låt den fräsa med ½ minut. Låt svalna.3. Tillsätt skinka, äpple och majonnäs. Blanda ner gräddfil eller crème fraiche försiktigt, rör inte för mycket. Servera de nybakade potatisarna med såsen och gärna en blandad sallad till. *SJulens goda restpajHär kan du ta vad du har kvar som rester i kylen. Jag hade både blåmögelost och lite riven parmesan i min paj. Skinka, kål och blåmögelost är en bra smakkombo. Har du inte grönkål, kanske du har några kokta brysselkål över och då kan du ta dem istället för grönkål eller strunta i kålen.8 bitarPajdeg3 dl vetemjöl, 180 g2 krm salt125 g smör1–2 msk vattenFyllning250–300 g kokt julskinka1–2 stjälkar grönkål 100–150 g ost gärna både blåmögel och lagrad hårdost3 ägg2 dl mjölk, gräddfil, crème fraiche eller grädde2 krm saltnymald svartpepparTillbehörblandad sallad1. Blanda samman mjöl, salt och smör i matberedare eller med fingertopparna. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form, ca 26 cm i diameter. Ställ formen i kyl minst 30 minuter.2. Tårna julskinkan. Skölj och torka grönkålen och repa av bladen från stjälken. Hacka bladen. Grovriv osten.3. Sätt ugnen på 225°.4. Fördela skinkan i den kylda pajdegen. Strö över grönkålen och osten. Vispa samman ägg och mjölk eller annan vätska tillsammans med salt och peppar. Häll äggstanningen över fyllningen och grädda på gallret längst ner i ugnen 30–35 minuter eller tills äggstanningen stannat. Servera med en blandad sallad. Broccoligratäng med skinka. Foto: Ulrika PousetteBroccoli- eller brysselkålgratäng med skinkaVariera gärna med brysselkål i stället för broccoli. Prova också andra sorters ost, t ex mozzarella eller fetaost. 4 portionerTid: 15 minuter750 g broccoli eller 500 g brysselkålca 200 g kokt skinka, tärnad3 skivor tärnat ljust bröd75 g grovriven blåmögelost75 g grovriven cheddarost eller annan lagrad ostGör så här1. Sätt ugnen på 250°.2. Ansa broccolin eller brysselkål och skär i mindre bitar. Förväll dem några minuter i saltat vatten. Låt rinna av.3. Lägg dem i en ugnsform och strö över skinkan, brödet och till sist osten.4. Gratinera ca 5 minuter mitt i ugnen tills osten smält och fått fin färg.