Skinkrest bli mellandagsfestHar du kvar något av julskinkan? Här kommer några tips på vad du kan göra för nya rätter av din skinka. Efter jul brukar det också vara lätt att hitta skinka till extrapris. Har du mycket rester av annat från vill jag tipsa om att göra smörrebröd. På smörrebröd passar det mesta allt från sill, lax, ägg och strömming till ostar av olika slag. Längst ner i inlägget hittar du skinksmörrebröd med extra goda tillbehör. Låt annars din egen fantasi trolla fram smörrebröd av julbordsresterna. Smördegspiroger med skinka och svamp. Foto: Ulrika PousetteSmördegspiroger med skinka och svamp Pirogerna passar som förrätt eller vickning och även som huvudrätt om du serverar en rejäl sallad till.12 pirogerTid: 35 minuter1 kyld smördeg, ca 250 g1 söndervispat äggFyllning1 gul lök200 g champinjoner1 msk smör200 g kokt skinka3 dl riven lagrad ost nymald svartpeppar och ev saltGör så här1. Sätt ugnen på 200°.2. Fyllning: Finhacka löken och svampen. Svampen kan hackas i matberedare. Fräs allt i smör tills det blir mjukt och vätskan kokat bort. Tärna under tiden skinkan.3. Blanda ner skinka och ost i svampfräset och peppra. Eftersom osten och skinkan är salta brukar inte salt behövas. Smaka av.4. Rulla ut smördegen och skär i 12 fyrkanter. Fördela fyllningen i klickar på smördegen. Pensla kanterna med ägg. Vik över till trekanter och tryck ihop skarven med en gaffel. Hit kan föreberedas.5. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter till fin färg. Servera dem ljumma med en sallad. Skinkwok med brysselkål. Foto: Ulrika PousetteSkinkwokBrysselkålen får väldigt god smak när den wokas. Extra snabb smaksättning med färdig teriyakisås gör det här till en supersnabb middag.4 portionerTid: 20 minuter500 g brysselkål2 msk olja½ purjolök1 paprika250 g kokt skinka300 g äggnudlarca 1½ dl teriyakisåsGarneringev rostade sesamfrönev finstrimlad chiliGör så här1. Koka upp vatten till nudlarna.2. Ansa och halvera brysselkålen. Woka brysselkålen i oljan tills de börjar mjukna.3. Skölj och strimla purjolöken och paprikan. Lägg ner dem och fortsätt woka till de också börjar mjukna.4. Strimla skinkan. Tillsätt den och låt den bli varm i woken.5. Tillaga äggnudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Låt dem rinna av i ett durkslag och blanda dem med woken.6. Häll över såsen och blanda. Smaka av. Strö eventuellt över sesamfrön och finstrimlad chili. Bakad potatis med skink- och currysås. Foto: Ulrika PousetteBakad potatis med skink- och currysåsPotatisarna blir godare om de bakas direkt på ugnsgallret i stället för att lindas in i aluminumfolie, som det brukar stå i många recept. I folie blir de mer som kokta.6 portionerTid: 15 + 50 minuter i ugn6 bakpotatisarSås2 dl finstrimlad purjolök eller salladslök2 tsk olja1 msk curry100–150 g kokt skinka, tärnad1 äpple, tärnat1 dl majonnäs3 dl gräddfil eller crème fraicheGör så här1. Sätt ugnen på 250°. Tvätta potatisarna väl och skär ett kryss på varje potatis. Baka ca 50 minuter på ugnsgallret i nedre delen av ugnen. Prova med en sticka att de är mjuka.2. Sås: Fräs purjolöken i olja några minuter. Tillsätt curryn och låt den fräsa med ½ minut. Låt svalna.3. Tillsätt skinka, äpple och majonnäs. Blanda ner gräddfilen försiktigt, rör inte för mycket. Servera de nybakade potatisarna med den såsen. Broccoligratäng med skinka. Foto: Ulrika PousetteBroccoligratäng med skinkaVariera gärna med brysselkål i stället för broccoli. Prova också andra sorters ost, t ex mozzarella eller fetaost.4 portionerTid: 15 minuter750 g broccolica 200 g kokt skinka, tärnad3 skivor tärnat ljust bröd75 g grovriven ädelost75 g grovriven cheddarost eller annan lagrad ostGör så här1. Sätt ugnen på 250°.2. Ansa broccolin och skär i mindre bitar. Förväll dem några minuter i saltat vatten. Låt broccolin rinna av.3. Lägg dem i en ugnsform och strö över skinkan, brödet och till sist osten.4. Gratinera ca 5 minuter mitt i ugnen tills osten smält och fått fin färg. Skinksmörrebröd. Foto: Christina Uhlin. Skinksmörrebröd Perfekt lunchrätt när du kanske ändå har skinka i kylen. Kanske har du också kvar någon kål att toppa med. 6 smörrebrödTid: 10 minuter6 skivor grovt brödsmör6 skinkskivorrödkålssalladfrasig grönkålsenapskrämGör så härSmöra bröden och lägg på skinkskivor. Toppa med den väl avrunna rödkålen, den frasiga grönkålen och senapskrämen.SenapskrämEn god senapskräm som du kan servera som sås till skinka, köttbullar, korv eller lax av olika slag.6 portionerTid: 10 minuter2 dl crème fraiche, 34 %4–6 msk grovkornig söt och stark senapev några korn saltGör så här1. Vispa crème fraichen med elvisp tills den blir tjock. Först blir den tunn, men sedan tjocknar den.2. Smaka av med senapen och eventuellt lite salt, men tänk på att skinka och annan julmat är mycket salt.TipsOm senapskrämen stått i kylen och blivit lite lösare kan du vispa den tjock igen.GrönkålsfrasGott och frasigt passar perfekt som topping eller tillbehör till det mesta.6 portioner10 minuter + 30 minuter i ugnca 250 g repad grönkål½ dl olivoljaca ½ tsk saltGör så här1. Sätt ugnen på 150°.2. Se till att grova nerver och stjälkar är borta. Hacka grönkålsbladen. Blanda hacket med olivolja och salta.3. Fördela hacket på en plåt med bakplåtspapper.4. Tillaga mitt i ugnen ca 35 minuter, rör om några gånger under tiden tills de känns lite torra, men passa så att de inte bränns. Låt svalna helt.Picklad rödkålssalladEn fräsch och god sallad som passar som topping till smörrebrödet med skinka. Den håller sig minst 1 vecka i kylskåpet.6–8 portioner15 minuter + 6 timmar att dra500 g rödkål1 rödlök2 äpplen, t ex Cox Orange eller Ingrid MarieLag½ dl ättiksprit, 12 %1 dl strösocker1½ dl vattenGör så här1. Strimla kålen och löken tunt gärna med mandolin. Blanda dem i en bunke.2. Lag: Koka upp ättiksprit, socker och vatten. Häll den varma lagen över kålen och löken. Låt stå tills det är helt svalt.3. Riv äpplena direkt ner i bunken. Blanda och låt stå svalt minst 6 timmar. Salladen håller minst 1 vecka i kyl. Låt den rinna av innan du serverar.