[caption id="attachment_9931" align="alignnone" width="1024"] Skaldjursfest med 3 läckra såser. Foto: Christina Uhlin[/caption] Lyxig nyårsfest med skaldjurLyxig och riktigt lättfixad nyårsmiddag som passar lika bra för en supé på tu man hand som till en stor fest med många vänner. Med bubblor i glaset blir det en lyxig nyårsmiddag. Det kan knappast bli enklare, skaldjuren köps färdiga och sedan är det bara att göra några goda såser och servera med ett gott bröd till. Det är trevligt att bjuda på flera såser så att gästerna kan välja själva. Här serverar jag saffransaioli, örtsås och Rhode island. Det är såser som jag tycker passar väldigt bra till skaldjuren. Se till att inte överdosera mängden saffran, den ska bara bli i fin harmoni med vitlöken. Såserna kan du göra helt klara dagen före och bara se till att de är väl förpackade så att de inte tar smak av något annat i kylen. Längst ner i inlägget hittar du tips på bubbel att servera till.[caption id="attachment_9965" align="alignnone" width="1024"] Tre läckra såser som passar till skaldjur. Foto: Christina Uhlin[/caption] SaffransaioliLjuvlig smak av saffran och vitlök. Överdosera inte saffranet som bara ska bli i fin harmoni med vitlöken. Låt saffranets färg och smak dras ut genom att blanda saffran och majonnäs några timmar eller längre.4 portionerTid: 10 minuter + tid att dra1/3 krm saffran, finstött1 dl majonnäs1 dl crème fraiche1 stor vitlöksklyfta, pressadca 1 krm salten knivsudd cayennepepparGör så härBlanda saffran och majonnäs, låt gärna stå några timmar. Rör försiktigt ner crème fraiche och vitlök. Smaka av med salt och lite cayennepeppar.ÖrtsåsEn mild örtsås passar alltid till fisk och skaldjur.4 portionerTid: 10 minuter1 dl majonnäs½ dl finhackad dill½ dl finhackad persilja½ dl finskuren gräslök1 dl crème fraicheca 1 krm saltGör så härBlanda majonnäs och örter. Rör ner crème fraiche och smaka av med salt.Rhode islandEn klassisk sås som du kan göra så mild eller het som du själv vill.4 portionerTid: 10 minuter1 dl majonnäs½ dl chilisås av ketchuptyp1 dl crème fraiche2–5 droppar tabasco1 krm saltev 1–2 tsk cognacGör så härBlanda majonnäs och chilisås. Rör ner crème fraiche. Smaka av med tabasco, salt och eventuellt cognac.Dryckestips till skaldjurenCrémant de Bourgogne Francois Martenot Brut, FrankrikeNr 70451, 119 kr.Bubbel från Bourgogne. Friskt med drag av äpplen, citrus och lite mandel.Pol Roger Brut Réserve, FrankrikeNr 7549, 545 kr.Klassisk, stilfull champagne. Inslag av äpplen, nötter och ett stråk av rostat bröd.AlkoholfrittRichard Juhlin Non Alcoholic Blanc de Blancs, FrankrikeNr 1915, 89 kr.Alkoholfritt mousserande vin med äppliga drag, lite citrus och aningen sötma i avslutningen.