[caption id="attachment_6604" align="alignnone" width="1024"] Minipajer med spenat passar bra till rökt lax. Foto: Carin Pålsson[/caption] Små pajer med spenat och Västerbottensost Jag gillar spenat i kombination med lax och här har jag gjort minipajer med vårrulledeg. De är perfekta på buffébord, lätt att servera när var och en får var sin liten paj. Jag föredrar vårrulledeg framför filodeg. Vårrulledegen är lätt att jobba med och går inte sönder lika lätt som filodeg. Det är lättast att hitta vårrulledeg i asiatiska matbutiker. Har du ingen sådan butik i närheten kanske du har en restaurang eller foodtruck som lagar kinesiska eller thailändska rätter, fråga dem så kan du säkert få köpa av dem. Men det går att göra pajerna med filosdegark i dubbla lager eller utkavlad smördeg. Minipajer med spenat Du kan göra dem helt klara i förväg, men värm dem gärna inför serveringen så att de är lite ljumma. 12 små eller 8 något större Tid: 30 minuter 12 ark vårrulledeg, 10x10 cm 450 g fryst och tinad hel bladspenat 1 gul lök 2 msk olivolja 3 ägg 150 g riven västerbottensost 2 krm salt lite nymald svartpeppar 2 msk smör Tillbehör 300 g skivad kallrökt lax pepparrotskräm Gör så här 1. Tina vårrulledegen i förpackningen och tina även spenaten. 2. Sätt ugnen på 200°. 3. Finhacka löken och fräs den mjuk i olivolja. Krama ur spenaten och låt den fräsa med tills all vätska kokat bort. Låt svalna något och blanda sedan ner äggen och osten och smaka av med salt och peppar. 4. Smält smöret och pensla små formar typ mazarinformar, ca 4 cm i diameter, eller muffinsplåt eller kokottformar. Lossa degarken och pensla den ena sidan och lägg ner arken i formarna med den penslade sidan upp. Fyll på med spenatfyllningen. Ställ formarna på plåt och grädda 12–15 minuter tills degen fått fin färg och fyllningen stannat. Hit kan förberedas. Värm dem 5–10 minuter i ugnen vid 200° om de hunnit kallna. Tips! Se till att de överblivna degarken inte torkar. De kan frysas igen om de packas väl i plast så att de inte torkar. Pepparrotskräm Pepparrotskräm är gott om du vill ha sås till laxen. 8 portioner på buffé Tid: 5 minuter 2 dl crème fraiche ca 1 msk finriven pepparrot Gör så här 1. Vispa crème fraichen med elvisp tills den blir fast och fluffig. 2. Skala och finriv pepparroten och tillsätt den.