Krispiga nötkorgar med hallon och kolasås. Foto. Christina UhlinSuperläcker dessertNu är det tid för hallon i hela landet och det är väl bland det godaste bär som finns Här har jag gjort en riktigt läcker dessert och den är även god med andra sommarbär. Den ser både avancerad och lyxig ut, men den är alls inte svår att göra. Krispiga goda nötkorgar fyllda med glass, sommarbär och en riktigt läcker och lättgjord kolasås med bara två ingredienser. I stället för att göra korgar kan du göra flarn av smeten och bara låta dem kallna på plåten. Gör då fler något mindre klickar och servera sedan flarnen till glass eller andra desserter. Vill du inte göra några flarn så servera bara den underbara kolasåsen till glass och bär.Världens enklaste och godaste kolasåsDet här måste vara världens enklaste och godaste kolasås. Den gör du av endast 2 ingredienser och den smakar underbart gott. Du kan göra den långt i förväg och förvara i burk med lock i kylenKrispiga nötkorgar med glass, bär och kolasås6 korgarTid: 45 minuter50 g smör2 msk vetemjöl½ dl strösocker2 msk honung eller glykossirap50 g finhackade hasselnötterbakplåtspapper6 små glas eller ljuslyktorKolasås2 dl vispgrädde200 g ljust muscovadosocker, ca 4 dlTillbehörvaniljglassfärska bärGör så här1. Sätt ugnen på 175°.2. Smält smöret i en kastrull och rör ut mjölet däri, tillsätt sedan socker, honung och finhackade hasselnötter. Låt sjuda upp under omrörning, låt svalna något. Klicka ut 6 rundlar mycket glest på 2 plåtar med bakplåtspapper.3. Grädda mitt i ugnen ca 8–10 minuter tills de fått fin jämn ljusbrun färg. Ställ ut glas eller ljuslyktor uppochner, de ska användas för att forma korgarna.4. Låt nötflarnen ligga kvar en kort stund på plåten, ca 1 minut, ta upp dem när du känner att de stabiliserat sig och lägg dem över de uppochnervända glasen. Kläm till lätt och låt dem stelna. De kan var lite lättare att hantera om du klipper papperet runt flarnen och tar upp och vänder dem på glasen med hjälp av papperet. Forma dem till korgar genom att nypa ihop runt glaset. Är du värmekänslig kan du använda plasthandskar som skydd.5. Kolasås: Koka upp grädde och muscovadosocker. Låt sedan sjuda 6–8 minuter. Låt kallna helt.6. Gör glasskulor och lägg i korgarna, toppa med bär och kolasås. Servera genast.Tips!Köp en påse färdiga hackade nötter så går det blixtsnabbt att göra smeten till korgarna. Du kan också byta ut nötterna mot sötmandel om du inte tål nötter.