[caption id="attachment_9295" align="alignnone" width="1024"] Pia, jag och Frida Boisen är strax redo för bandning i Go'kvällstudion.[/caption] Längtar ni efter helg och fredagsmys? I kvällens Go'kväll lagar jag enkelt fredagsmys med inspiration från Italien. Lättgjord mysmat som kan passa hela familjen och så en fräsch citrondessert som är mer som en drink. Den kan självklart även göras utan alkohol. Frida Boisen är middagsvärd och Fransesca Quartey tipsar om sevärda tv-serirer. Missa inte det kl.18.45 i SVT1. Piadina - lättbakat italienskt tunnbröd Jag gör ett mycket lättbakat italienskt tunnbröd som heter piadina. Det har sitt ursprung i trakterna kring Rimini i Emilia Romagna i norra Italien. Det är superenkelt att baka , jag använder matberedare och det går så snabbt att göra degen. Har du ingen matberedare kan du lätt göra degen för hand i en bunke. Degen innehåller ingen jäst så den är färdig att baka ut direkt. Det blir 6 piadina av mitt recept. Det är bra om du har en gjutjärnsstekpanna som tål att hettas upp. Jag gräddar brödet snabbt i stekpannan. Det tar bara 1 1/2-2 minuter att grädda. Viktigt att inte grädda för länge för de ska fortfarande vara mjuka. När de börjar få lite färg är det dags att vända. Sedan är det viktigt att du lägger dem i handukar ovanpå varandra, så de håller sig mjuka. Om du inte ska fylla dem direkt kan du lägg in dem i plastpåse när de svalnat. Det går till och med bra att spara dem i plastpåse till nästa dag. De fyllda bröden värmer jag sedan i stekpannan så att osten smälter och blir underbart god. Sedan är det bara att servera i snittar i en servett. Perfekt fredagsmys. Du kan givetvis servera med kniv och gaffel och en sallad vid sidan om. Fyll med egna favoriter Bröden kan du sedan fylla med egna favoriter. Du kan nästan fylla dem med vad som helst. I kväll fyller jag bland annat med parmaskinka, mozzarella, parmesanost och mortadella. Mortadella är en kokt påläggskorv med ursprung från Bologna. Den har god kryddig men mild smak. Det är ju även enkelt att göra dem vegetariska med ostar, oliver, tomater, rucola eller basilika. Tänk bara på att det ska inte vara råvaror som innehåller alltför mycket vätska. Jag tar därför soltorkade tomater i stället för färska tomater. Färska tomater är gott att servera till istället. Det kan vara trevligt att sätta fram ingredienser och så får var och en kombinera sin egen piadina. Jag hoppas du blir inspirerad och säkert har du ingredienserna hemma till piadina för det är bara vetemjöl, salt, vatten, olivolja och bakpulver. Sedan finns det säkert något därhemma som du kan fylla det med. En riktigt trevlig helg önskar jag er alla! [caption id="attachment_9298" align="alignnone" width="1024"] Piadina, lättbakat italienskt tunnbröd fyllt med godsaker.[/caption] Hemgjord piadina med olika fyllningar Piadina är ett italienskt mjukt tunt bröd med sina rötter i trakten av Rimini i Emilia Romagna. Det är enkelt att göra själv och du kan fylla det med nästan vad som helst. 6 piadina 30 minuter 6 dl vetemjöl, 360 g 1 tsk salt 1 tsk bakpulver ½ dl olivolja 2 dl vatten, 200 g Olivolja till pensling Förslag på fyllningar Förslag på fyllning till 1 piadina, i princip kan du följa med nästan vad som helst. ½ mozzarella à 125 g är lagom till en piadina. Riv mozzarellan och försök pressa ur vätska och låt dem gärna ligga på hushållspapper för att suga upp vätska Parmaskinka 2-3 skivor parmaskinka, ½ mozzarella à 125 g,riven eller hyvlad parmesan, basilikablad Mortadella 1–2 skivor mortadella, ½ mozzarella à 125 g, rucolablad' Vego med ost ½ mozzarella à 125 g, grovriven eller hyvlad parmesanost, soltorkade tomater i olja (avrunna), t ev skivade oliver samrucolablad eller basilika, Svensk variant 1–2 skivor kokt eller rökt skinka, dijonsenap, 3 skivor hårdost t ex Västerbottensost, prästost Gör så här 1. Blanda de torra ingredienserna gärna i matberedare. Blanda ner olivolja och vatten. Arbeta ihop till en deg. 2. Dela degen i 6 delar, forma dem till runda bullar. Kavla ut dem ganska tunt på lätt mjölat bord till tunna, stora rundlar som får plats i din stekpanna. Hetta upp en stor gjutjärnsstekpanna. 3. Pensla det utkavlade brödet med olivolja. Lägg brödet i den heta stekpannan med den oljade sidan ner tills det börjar få lite färg. Grädda ½ – 1 minut, pensla under tiden med olivolja på ovansidan och vänd och grädda ytterligare ca ½ minut tills brödet börjar få färg. Lägg det i dubbla handdukar. Fortsätt och grädda resten. Lägg bröden ovanpå varandra i handduken. När de har svalnat kan du förvara dem i plastpåse om du inte ska fylla dem med en gång. 4. Lägg på önskad fyllning. Vik över till en halvmåne. Stek i torr stekpanna på medelvärme, ½-1 minut, vänd och stek på andra sidan ½–1 minut tills osten smälter. Skär gärna i snittar och servera dem nygräddade. Fräsch och läskande citrondessert Till dessert serverar jag en fräsch citrondessert med prosecco. Prosecco det vita bubbelvineleit från Italien. Det går naturligtvis bra att byta ut mot alkholfritt bubbel t ex äppelcider. Det är så fräscht och gott och du svänger ihop det på några minuter med färdigköpt citronsorbet. [caption id="attachment_9293" align="alignnone" width="1024"] Sgropino - citronsorbetdrink med prosecco.[/caption] Sgroppino - citronsorbetdrink En fräsch drink som är perfekt att servera som dessert när du vill ha något lätt och fräscht. Vill du ha det alkoholfritt ta alkoholfri äppelcider som inte är alltför söt. 4 glas 10 minuter ½ liter citronsorbet ½ flaska prosecco, 37 cl myntablad ev zest av ekologisk citron Gör så här Mixa sorbeten med hälften av proseccon, fyll upp i kylda glas. Fyll sedan på med prosecco, se upp så att det inte rinner över, för det skummar väldigt mycket. Garnera med myntablad och eventuellt lite citronzest. Här kan du titta på programmet.